Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 6 de setembre del 2011

Raigs crepusculars a Pals




El passat diumenge, vaig poder observar uns bonics raigs crepusculars a Pals (Baix Empordà). Aquest fenomen óptic, relativament corrent, es produeix per la difusió de la llum solar.

Hem de tenir present que la troposfera conté una determinada quantitat de partícules líquides i sòlides en suspensió, com el vapor d'aigua (humitat ambiental, núvols), així com pols, sorra, pol.len, cendres, aerosols i contaminació.
La llum, en travessar l'atmosfera, es troba amb aquests elements en suspensió i actuen com un gran difusor que dispersa la llum. Per posar un exemple, seria com l'efecte que pateix la llum que surt dels fars d'un cotxe o d'un altre focus, atravessant un núvol de fum durant la nit.

La llum, al seu pas per l'atmosfera, es veu interrompuda o atenuada per objectes de diversa densitat, normalment núvols o muntanyes, que actuen com filtres o "màscares". Les màscares bloquegen el pas de la llum, creant ombres. Llavors apareixen els característics i curiosos feixos de llum.




Curiosament, el nom "raigs crepusculars" no fa gaire honor al seu nom, ja que aquest fenomen es pot manifestar en qualsevol moment del dia, mentre hi hagi llum. Això sí, apareix amb més freqüència a l'alba o al capvespre.
El fenomen rep diversos noms: raigs de Déu, efecte Tyndall, dispersió de Rayleigh, escala de Jacob, etç... En l'àmbit de la fotografia de paisatge, va ser el fotògraf nord-americà Galen Rowell qui es va referir a aquest fenomen com a "raigs divins".

Les condicions que regnaven el passat diumenge facilitaven la formació del fenomen, amb humitat ambiental mitjana o alta i presència de nuvolositat de tipus baix, en general entre la superfície i els 2500 m d'altura (Cumulus, Stratocumulus, Cumulus fractus o Cumulunimbus)