Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 8 de setembre del 2011

Les suredes retenen més CO2 del que s'emet en tot el procés dels taps de suro


Alzines sureres pelades en un bosc de les Gavarres situat a Calonge (Baix Empordà).


Segons una notícia publicada al portal de notícies www.3cat24.cat., el 2010 el sector surer de Catalunya va facturar més de 200 milions d'euros, i és que cada any es fabriquen 2.700 milions de taps de cava i de vi.

L'Institut Català del Suro i l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambiental de la UAB, han fet un estudi sobre l'impacte ambiental del procés de producció d'aquests taps. El resultat és que les emissions de CO2 a l'atmosfera són més baixes que la retenció que en fan les suredes.

L'estudi, que va començar fa uns quatre anys i es tancarà a finals d'any, s'ha fet sobre un milió de taps de suro i ha tingut en compte tot el cicle: l'extracció, la producció, la distribució i el final d'ús de vida dels taps de suro. I també s'han estudiat altres impactes, com l'esgotament de recursos naturals i la contaminació de l'aigua.

A Catalunya hi ha 80.000 hectàrees de sureda, i el 50% són gestionades, és a dir, explotades per a la producció de suro. Alguns estudis diuen que els arbres que són pelats retenen entre tres i cinc vegades més de CO2 que un que no ho està. Per tant, compensen molt les emissions que s'han generat en el procés productiu.