Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 26 de setembre del 2011

La font de Bell-lloc

Imatge de la Vall de Bell-lloc situada a l'Espai d'Interés Natural de les Gavarres, amb el Santuari de Sta. Maria de Bell-lloc.

La font de Bell-lloc es troba situada en un lloc tranquil i encisador, a prop de la riera que ressegueix la vall del mateix nom. Aquest espai natural, situat al nord-oest de Palamós, als peus del massís de les Gavarres i pertanyent a l'antic poble de Vila-romà, posseeix valuosos elements d'interès etnològic, com els molins que us vaig comentar en un anterior article.

Per accedir a la font, ens hem de dirigir cap al barri del Pla d'es Pla (El Tenis) i anar en direcció a la fàbrica Hutchinson., a partir d'allí, ens dirigirem cap al santuari de Bell-lloc i entrarem per una portalada que sempre està oberta.
Situats a l'ermita, caldrà baixar uns 50 m per unes escales situades a mà dreta, llavors seguirem la vora de la riera i al cap de 150 m s'arriba fins a la font.

La font amb la taula de pedra restaurada. L'antiga taula era una gran llosa de pedra llicorella amb inscripcions., per desgràcia, la taula original va ser destruïda. Tot aquest indret s'ha hagut de netejar perquè fóu afectat greument per la nevada del 2010, amb molts arbres arrencats de soca arrel i amb el brancam destrossat que en dificultaven l'accés.

Es tracta d'una font alimentada per una mina d'aigua del tipus falla en esquistos. Si accedim al seu interior, podrem veure una aixeta que regula el pas de l'apreciat líquid. També es veu el forat de la mina situat a la part superior.
Si us hi fixeu, a la llinda de l'entrada hi apareix esculpida una inscripció que diu "IOSEPH COLLPRE 1700"

Interior de la font.

Aquesta inscripció fa referència al prevere Josep Collprè, que a l'any 1.700, va erigir la font., no obstant, existeixen cites del segle XIV que ja ens en parlen.

La font, la taula i l'esplanada del davant, van ser utilitzades durant molts anys per fer àpats, sobretot durant l'aplec que s'hi realitza cada mes de setembre. Malauradament, després de la compra dels terrenys on hi ha la font, per part d'un particular, aquest indret va estar barrat al pas durant molts anys, perdent-se tant arrelada tradició. Malgrat aquesta situació, gràcies a diverses accions portades a terme, en els darrers anys tothom ja hi pot accedir.

Detall del broc de la font amb un bon raig d'aigua, tot i que feia uns instants que havia deixat d'apretar l'aixeta. Quan es prem amb força l'aigua encara surt amb més abundància.

Tot i que des del mes de juliol no ha plogut gaire, encara hi surt un bon raig d'aigua fresca, tot això, gràcies a les precipitacions caigudes en els mesos anteriors, les quals han omplert els aqüífers.