Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 23 de setembre del 2011

Comença la tardor astronòmica


La tardor és temps de bolets...si el temps ho permet (valgui la redundància).


Avui a les 11h 5m del matí, hora oficial peninsular, s'inicia la tardor astronòmica a l'hemisferi Nord. Aquesta estació durarà 89 dies i 20 hores i el diumenge dia 30 d'octubre tindrà lloc el canvi d'hora, recuperant l'horari d'hivern. L'hivern astronòmic començarà de manera oficial el dia 22 de desembre.

L'inici de la tardor es produeix quan el centre del Sol, vist des la Terra, creua l'equador celest en el seu moviment aparent cap al sud. Quan això succeeix, la durada del dia i la nit pràcticament coincideixen, i per això, a aquesta circumstància se l'anomena també "equinocci de tardor". En aquest instant a l'hemisferi sud s'inicia la primavera.

Altres fenòmens curiosos del dia d'avui és que el Sol, a l'equador de la Terra, es troba en el seu punt més alt al migdia, aquest fet ocasiona la desaparició de l'ombra d'un pal clavat verticalment al terra. També comença la nit àrtica, on tindran sis mesos de foscor permanent més amunt del paral·lel 66,33º de l'hemisferi nord, mentre que comença el dia antàrtic, amb sis mesos de llum permanent més amunt del paral·lel 66,33º de l'hemisferi sud.

A desgrat de molts, aquesta és l'època de l'any en què la longitud del dia s'escurça més ràpidament. A les latituds de la Península, el Sol surt pels matins més d'un minut més tard que el dia anterior i a la tarda es pon gairebé dos minuts abans, de manera que l'escurçament del dia es fa especialment apreciable a les tardes. En definitiva, en aquests dies el temps en què el Sol està per sobre de l'horitzó es redueix en quasi tres minuts cada dia.

Eclipsis i fenòmens relacionats

Al llarg de la tardor hi haurà dos eclipsis. El dia 25 de novembre hi haurà un eclipsi parcial de Sol que serà visible al sud d'Àfrica, l'Antàrtida, Tasmània i Nova Zelanda. Aquest eclipsi vindrà acompanyat d'un eclipsi total de Lluna que tindrà lloc dues setmanes més tard, el 10 de desembre. A casa nostre el veurem com a penombral en les últimes fases. El primer contacte amb la penombra es produirà a les 12h 34m (hora oficial), l'eclipsi parcial serà visible a partir de les 13h 46m i el total a partir de les 15h 6m, arribarà al màxim a les 15h 33m, l'eclipsi total finalitzarà a les 15h 57m, el d'ombra a les 17h 18m i el de penombra a les 18h 30m.

Lluna plena

La primera lluna plena de la tardor es produirà el 12 d'octubre, donant-se les següents 29 o 30 dies després. En aquesta tardor es produiran dues llunes plenes: el 10 de novembre i el 10 de desembre.

Visibilitat dels planetes

Urà i Júpiter, al llarg de la tardor, podran ser visibles gairebé tota la nit. Al vespre serà visible Venus i a l'alba Mart i Saturn.

El dia 27 d'octubre es produirà el màxim acostament anual de Júpiter a la Terra, aconseguint el seu disc un diàmetre de 49,6 ".

Pluges de meteors

La primera pluja de meteors important de la tardor és la de les Dracònides, el màxim té lloc cap al 8 d'octubre. La pluja de meteors més popular de la tardor és la de les Leònides, produint-se al voltant del 17 de novembre i que ocasionalment arriba a ser molt intensa. Una altra pluja intensa és la de les Gemínides, la màxima activitat es produirà al voltant del 13 de desembre.

Constel·lacions

Durant la tardor, al voltant de l'estrella Polar, es veuran al llarg de la nit Cigne, Cassiopea, Óssa Menor i Girafa. Les constel·lacions eclíptiques visibles en aquest període van de Capricorn a Verge. Per sobre de l'eclíptica destacaran Pegàs i Andròmeda, per sota, Balena i Orió, així com les estrelles Sirius i Proció.

Canvi d'hora

El canvi d'hora es produeix, com és habitual, en iniciar l'últim diumenge d'octubre. A les tres de la matinada (hora oficial peninsular) del diumenge 30 d'octubre tindrem que endarrerir el rellotge fins a les dues, de manera que aquest dia tindrà, oficialment, una hora més.

Informació exteta de: http://www.ign.es/ign/main/index.do