Les turbines per on entra l'aigua de les onades.
Aquest passat divendres 8 de juliol s'ha inaugurat la Central de l'Onatge de Mutriku, prop de Donosti (Sant Sebastià), al País Basc. El govern èuscar ha donat llum verda a aquest projecte després de comprometre's a impulsar les fonts dʼenergia renovables de què disposa el territori. Així doncs, aquest poble, d'uns 5.000 habitants, serà el primer d'Europa a implantar aquesta tecnologia.
De fet, ja existeixen un parell de centrals semblants a Escòcia i Portugal, però no estan enfocades, com la de Mutriku, a la producció dʼenergia, sinó més aviat a la investigació. D'aquesta manera s'aprofiten les fortes onades del Golf de Biscaia, que han arribat a superar els 20 metres d'alçada -i a atreure surfistes d'arreu del món-, però que també han originat nombrosos desastres naturals al llarg de la Història.
Detalls tècnics
Per instal.lar la planta, sʼhan modificat uns 100 metres del port, que ara alberguen 16 unitats de càmera dʼaire i turbina. Lʼenergia sʼhi produirà amb el sistema anomenat de columna dʼaigua oscil.lantʼ (OWC en les seves sigles en anglès) i que funciona dʼuna manera aparentment senzilla: la làmina dʼaigua entra a les càmeres, que són plenes dʼaire, el qual es va comprimint fins que surt del receptacle per un orifici; tota aquesta pressió amb què surt farà girar les turbines, que van connectades a uns generadors. Per tant, és lʼaire el que produeix lʼenergia; això sí, forçat per les onades. A més, quan aquestes es retiren, creen un buit a la càmera i fan succió a lʼorifici per absorbir lʼaire un altre cop cap endins i, d'aquesta manera, es torna a accionar les turbines, que sempre giren en el mateix sentit.
El Col.legi dʼEnginyers, Canals i Ports del País Basc ofereix al seu lloc web un ampli informe del funcionament d'aquest tipus de centrals.
Des de lʼEns Basc dʼEnergia es calcula que la planta produirà a lʼany uns 600.000 kWh, suficients “com per abastir les necessitats de 600 persones”, i que “evitarà lʼemissió de 600 tones de CO2”. La institució ha xifrat el cost dʼaquest projecte “pre-comercial”, en 6,7 milions dʼeuros.
Curiositats
Lʼenergia de les onades és diferent de la mareomotriu. La segona aprofita les marees, és a dir, la diferència dʼaltura mitjana del mar en un determinat moment.
Article extret de http://www.ecodiari.cat/