Espectacular imatge de l'ombra del Teide. En primer pla, el cràter del Pico Viejo. També es veu la Lluna gairebé plena poc després de l'eclipsi llunar del mes passat.
La imatge superior va ser publicada ahir a l'APOD. És un curiós fenomen òptic provocat per l'ombra del volcà El Teide (3718 msnm) anomenat "ombra de muntanya"
Per poder observar-lo, l'observador (valgui la redundància) ha de trobar-se a prop del cim d'una muntanya. Com més prominent sigui el relleu, més destacada serà l'ombra. Les llargues ombres de muntanya apareixen tot sovint en fotografies d'alta muntanya.
Condicions favorables per contemplar una ombra de muntanya:
L'efecte es produeix durant els primers instants posteriors a la sortida del Sol per l'horitzó o bé en els últims moments abans de la posta.
Hi ha d'haver una absència total de núvols entre l'observador i el Sol.
Existència de poca humitat relativa.
Atmosfera neta, tot i que aquesta sempre conté gran quantitat de micropartícules en suspensió.
Tot i que la imatge superior ens ensenya un triangle perfecte, el volcà del Teide no té la forma perfectament piramidal que la seva ombra geomètrica sembla indicar. El fenomen de l'ombra triangular no és exclusiu del Teide, ja que es veu habitualment des del cim d'altres grans muntanyes i volcans, sense que sigui necessari que tinguin formes piramidals.
La raó principal de l'extranya ombra amb forma perfectament piramidal, és deguda a un efecte de perspectiva conegut com a "punt de fuga".
Si l'enorme volcà fos un cub perfecte i l'ombra resultant fos una llarga caixa rectangular, aquesta caixa semblaria que s'estreny en la seva part superior a mesura que la seva ombra s'estén en la distància, igual com passa amb les vies paral.leles d'un tren .