Carrers de núvols vistos des de Romanyà de la Selva.
Ahir diumenge, dia de la processó de la Mare de Déu del Carme, semblava que ens trobéssim al mes de setembre o principis d'octubre.
El profund solc d'aire fred que ens va creuar, va propiciar una jornada molt ennuvolada i la caiguda d'alguns ruixats durant les primeres hores de la tarda, amb un total de 8,4 mm recollits a Palamós., no obstant, la precipitació més intensa va caure al damunt del mar, on s'hi va formar una petita tempesta, tal i com mostra el mapa de llamps inferior.
Pel que fa les precipitacions caigudes al Baix Empordà, aquestes van ser purament testimonials a la meitat nord, ja que va ser la més afectada pel vent de tramuntana. Aquestes són les dades de precipitació de la nostra comarca: Palamós 8,4 mm, Calonge-Mas Pallí 7,2 mm, St. Feliu de Guíxols 5,0 mm, Calonge 4,1 mm, Palafrugell 1,8 mm, Verges 1,0, Bellcaire d'Empordà 1,0 mm o la Bisbal d'Empordà 0,5 mm.
On si que hi va descarregar amb força va ser cap al Ripollès, on trobem les següents dades de precipitació: Llanars 43,0 mm, Tregurà-Vilallonga de Ter 41,2 mm, Queralbs 30,1 mm o Ribes de Freser-Càmping 29'4 mm.
Pel que fa a altres dades d'aquest passat diumenge a Palamós., temperatura màxima 23,9ºc, mínima 16,2ºc. Estat del cel ennuvolat, amb alguna clariana a la tarda. Pluja 8,4 mm i s'ha sentit algun tro. Vent de component nord-est i sud-oest a 10/15 km/h de mitjana, ratxa màxima 40 km/h. Estat de la mar amb maror o forta maror mar endins i marejol arran de costa.
Pressió atmosfèrica màxima 1010 hpa, mínima 1006 hpa. Humitat relativa màxima 96 %, mínima 63 %. Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado.
Carrers de núvols
Una altre imatge d'aquestes curioses formacions nuvoloses.
A part d'aquestes pluges, ahir a la tarda es van poder veure unes espectaculars formacions nuvoloses anomenades "carrers de núvols".
Els carrers de núvols o carrers tèrmics, es formen tot resseguint, en disposició paral.lela, la direcció del vent que bufa en capes baixes de la troposfera, a través d'una capa d'aire inestable que té al damunt una capa d'aire estable, en aquest cas, degut a la manca d'humitat que hi havia per damunt dels 700 hpa.
La formació dels carrers de núvols queda perfectament definida quan la velocitat del vent arriba a un màxim dins de la capa convectiva. Aquesta formació pot desenvolupar-se amb cel serè o amb núvols convectius., en aquest cas, les imatges que vaig captar ens mostraven cúmulus mediocris o congestus.
Els carrers de cúmulus es formen normalment després del pas d'un front fred, degut a l'aire fred que entra al darrera d'ell.
La visió d'aquests carrers de cúmulus ens indica una millora del temps, tal com es va poder comprobar ahir amb la ràpida desaparició de les precipitacions.
Un altre aspecte curiós el trobem en el fet que de manera freqüent, aquests carrers de núvols no es poden veure des de terra i només apareixen a les imatges de satèl.lit., sortosament, ahir si que es van poder veure perfectament.
A la imatge inferior, captada ahir pel satèl.lit Terra de la NASA, podem veure els mateixos carrers de núvols des de l'Espai. Fixeu-vos amb la part superior dreta de la imatge, on es veuen unes fileres de núvols al davant la Costa Brava. Feu clic al damunt per ampliar la imatge i llavors torneu a clicar-hi i s'ampliarà més.