Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 16 de juliol del 2011

Els llamps del passat dimarts a Palafrugell




En Marc Heras m'ha enviat aquestes fantàstiques fotos de la tempesta elèctrica que hi va haver el passat dimarts a la nit. Les fotos estan realitzades a Palafrugell.

Segons em comenta, durant poc més de 7 minuts va poder estar fent fotos abans que l'aigua i els mateixos llamps que li espetegaven a sobre, el fessin retirar.

"I vaig fer bé, ja que just a l'entrar a la porta de l'escala, estava al terrat del pis on visc, una gran llum vermella em va encegar, seguida immediatament per un impactant so metàl·lic i l'eixordador tro.", diu Marc Heras.

Entre la nit/matinada de dimarts a dimecres, la Xarxa de Detecció de Descàrregues Elèctriques del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) va detectar un total de 19.000 llamps a sobre de Catalunya, 2.400 en terra (llamps) i 16.500 de núvol a núvol (llampecs).

El fet que les tempestes es moguessin a una alta velocitat va impedir que els ruixats es concentressin en una sola zona, però quan van descarregar ho van fer amb intensitat, amb un alt nombre de llamps que de ben segur van despertar més d'un.
En total, 2.207 llamps van caure a tot el territori gironí, dels quals 417 van arribar a terra i 1.790 van ser de núvol a núvol.

El punt on es van registrar més descàrregues elèctriques de la demarcació gironina va ser a la Garrotxa, on n'hi van haver 556, 472 de núvol a núvol i 84 a terra. Al Ripollès i a la Cerdanya es van superar els 300 llamps, i a l'Alt Empordà gairebé s'hi va arribar, ja que se'n van comptar 291. Les comarques on la tempesta va ser menys intensa van ser el Gironès i el Baix Empordà, amb 78 i 101 llamps, respectivament.











Tot i la intensitat de les tempestes i l'alt nombre de llamps, no es va haver de lamentar cap afectació greu arran de les descàrregues elèctriques. Un incident aïllat es va detectar a Perelada, on un llamp va tocar la torre de comunicacions del Castell i en va afectar les comunicacions durant el matí del dimecres. En algunes localitats com Santa Coloma de Farners i Breda sí que hi va haver pedregades.

En aquest sentit, la comarca de la Garrotxa també va ser la més afectada durant la matinada de dimarts a dimecres. A Olot van caure 29,4 mm des de la nit del dimarts fins a la tarda del dimecres, mentre que en el mateix període a la Vall de'n Bas també en van caure 37,1 mm. A l'Alt Empordà els ruixats van caure amb força i brevetat durant la matinada del dimecres. En una hora van caure 14 mm a Portbou, 12 a Roses i 10,4 a Castelló d'Empúries.
Al Baix Empordà, tal com ja vaig comentar, la pluja va ser purament testimonial.


Cal destacar que aquests tipus de tempestes amb molt d'aparell elèctric i poca precipitació, són molt perilloses pel que fa a la ignició d'incendis.

Al següent enllaç podeu veure els incendis causats per llamps durant aquell dia:

incendis causats per llamps




























Gràcies Marc per compartir aquestes boniques fotos amb nosaltres !