Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 4 de juliol del 2011

Arlene inaugura la temporada d'huracans


Imatge satèl.lit de la tempesta tropical Arlene.


La temporada d'huracans a l'Atlàntic nord comença cada any, de manera oficial, l'1 de juny i acaba el 30 de novembre, no obstant, els huracans també poden aparèixer en altres dates.

La tempesta tropical Arlene va estrenar aquesta temporada el passat 28 de juny, amb un vent màxim sostingut que va arribar als 100 km/h durant 1 minut, i una pressió atmosfèrica que va devallar fins a 993 hpa. Recordem que una tempesta tropical, per denominar-la com a tal, ha de tenir un vent sostingut d'entre 63/117 km/h.

Formada a partir d'una ona tropical situada al mar Carib, la pertorbació va començar amb una organització pobra però va ocasionar abundants pluges al seu pas per la península del Yucatán. Un cop va passar per sobre de la badia de Campeche, va començar el seu procés de ciclogènesi. El 28 de juny va adquirir característiques tropicals, presentant un risc per a la costa oriental de Mèxic. Arlene va tocar terra a Veracruz el 30 de juny.

El 28 de juny, un vol de reconeixement meteorològic va localitzar el centre de circulació del sistema tropical a sobre la badia de Campeche, malgrat tot, encara no tenia la intensitat d'un cicló tropical. Algunes hores més tard, però, les anàlisis de satèl.lit van revelar que el sistema s'havia organitzat molt més i ja era una tempesta tropical, convertint-se així en Arlene, el primer cicló de la temporada.

AFECTACIONS DEL CICLÓ

A Hondures, les inundacions causades per Arlene, van provocar la mort d'una persona. A El Salvador es van enregistrar 212 mm i almenys 25 persones van haver de ser desplaçades per les inundacions. Pluges més moderades van afectar a Nicaragua, on una esllavissada de fang va obligar a desallotjar 94 persones de casa seva i va causar danys a diversos habitatges al centre del país.

A més, el govern federal mexicà va emetre advertències de tempesta tropical el 28 de juny per a les àrees costaneres del golf de Mèxic, que van des de Barra de Nautla a Veracruz cap al Nord i fins a Badia Algodones, a Tamaulipas. Aquell mateix dia, la tempesta va començar a mostrar signes d'enfortiment addicional, per la qual cosa es va posar sota alerta una major àrea costanera.

Dues persones van morir a Tamaulipas, mentre que a Puebla, es van registrar esllavissades de terra i inundacions a Tlatlauquitepec. A San Sebastian Tlacotepec, on una nena va perdre la seva vida a causa de les inundacions, el fang i el desbordament de varis corrents d'aigua, van afectar una escola local i nombrosos habitatges a Atempo. A Oaxaca es van disposar albergs per als afectats per les inundacions, mentre que en algunes parts de l'estat unes 12.000 persones de la comunitat Zapoteca, van quedar aïllades per l'enfonsament d'un pont i moltes carreteres van quedar tallades.



Vídeo amb notícies i imatges de l'Arlene.


PREVISIONS PER AQUESTA TEMPORADA


El 19 de maig del 2011, la NOAA va emetre el seu pronòstic de la temporada d'huracans, anunciant una temporada força moguda, ja que hi ha una probabilitat d'un 70 % de tenir entre 12 i 18 tempestes amb nom, entre 6 i 10 huracans i de 3 a 6 huracans grans. La NOAA va atribuir aquestes condicions a un període d'activitat molt alta des del 1995 en aquesta zona de l'Atlàntic, a una elevada temperatura de la superfície del mar i a més, a la influència d'un fenomen de la Niña en disminució, però els seus efectes duraran fins ben entrada la temporada.


ELS NOMS DE LES TEMPESTES TROPICALS I HURACANS


Des de l'any 1953, les tempestes tropicals de l'Atlàntic han estat nomenades a partir de sis llistes amb 21 noms diferents cadascuna, per un període de sis anys. Són confeccionades pel Centre Nacional d'Huracans dels EUA.

Aquestes llistes són supervisades i actualitzades per un comitè internacional de l'Organització Meteorològica Mundial. En un principi, en aquestes llistes només apareixien noms femenins., no obstant, a partir del 1979, també s'hi van afegir noms masculins que s'alternen amb els noms femenins.

L'única manera perqué es deixi d'utilitzar un determinat nom, és si una tempesta tropical o huracà causa nombroses víctimes mortals. Si això succeeix, en una reunió anual del Comitè de l'OMM (anomenat principalment per discutir molts altres assumptes) s'elimina el seu nom i es selecciona un altre per reemplaçar-lo.

Les llistes es reciclen cada sis anys, és a dir, la llista de l'any 2011 es tornarà a utilitzar el 2017. Diversos noms s'han canviat des que les llistes van ser creades.

En el cas que es formin més de 21 ciclons tropicals en una temporada, els següents prendran els noms de l'alfabet grec: Alpha, Beta, Gamma, Delta, i així successivament.

Si una tempesta es forma en temporada baixa, pendrà el següent nom de la llista en funció de la data del calendari actual. Per exemple, si un cicló tropical es forma el 28 de desembre, hauria d'agafar el següent nom de la llista de la temporada anterior que s'acaba el 30 de novembre. Si una tempesta es formés al mes de febrer, seria anomenada amb el primer nom de la llista de la temporada següent que comença l'1 de juny.

Per la temporada 2011 tenim la següent llista de noms: Arlene, Bret, Cindy, Don, Emily, Franklin, Gert, Harvey, Irene, Jose, Katia, Lee, Maria, Nate, Ophelia, Philippe, Rina, Sean, Tammy, Vince i Whitney.

Pel que fa a la llista de noms retirats degut a les nombroses baixes que causaren, hi trobem alguns de força coneguts i d'altres no tant. Els primers en ser retirats van ser Carol i Haze, a l'any 1954.

Altres exemples més recents de noms retirats són: Allison el 2001, Andrew el 1992, Anita el 1977, Carmen el 1974, Cesar el 1996, Charley el 2004, Dean el 2007, Dennis el 2005, Diana el 1990, Floyd el 1999, Frances el 2004, Gustav el 2008, Katrina el 2005, Mitch el 1998, Stan i Wilma el 2005., els últims van ser Igor i Tomas el 2010.

Si voleu veure la llista completa dels noms que ja no s'utilitzen accediu al següent enllaç:

http://www.nhc.noaa.gov/retirednames.shtml


Informació extreta de :

http://es.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Portada i http://www.nws.noaa.gov/