Imatge d'una riuada provocada pel cicló Bingiza a Madagascar.
Font: http://www.lexpressmada.com/
Les darreres hores hem pogut comprobar com lamentablement, el fet de viure en un país subdesenvolupat acaba marcant el destí de les persones.
Fa poc estavem parlant del cicló topical Yasi que va afectar Austràlia, sortosament la gran preparació del país per afrontar aquests tipus d'emergències, va fer que no hi hagués cap víctima mortal., tot el contrari del que ha acabat passant a Madagascar, on tal i com em temia, les víctimes mortals es compten a centenars, tot i que en aquest cas, el cicló tropical Bingiza va entrar a terra amb categoria 2, dues categories per sota del cicló Yasi.
Tot i que a hores d'ara el cicló tropical Bingiza ha estat degradat a tempesta tropical, el seu pas ahir pel nord-est de Madagascar ha deixat un rastre de més de 600 víctimes mortals, més del 80% de les infraestructures danyades i fortes inundacions.
Les ràfegues de 180km/h i les pluges que acompanyaven al cicló han provocat tot aquest desastre.
Mananara Avaratra va ser la població més afectada pel pas de Bingiza, on prop del 80% de les edificacions van ser destruïdes en aquesta ciutat de 20.000 habitants. A Mandritsara es van identificar 180 víctimes i les aigües han aïllat la població. En altres indrets la caiguda dels pals de llum han deixat a les fosques els supervivents.
Davant aquesta situació, existeix una manca de necessitats bàsiques per a la població d'aquests districtes i arribar-hi és molt difícil a causa de la manca d'infraestructures. A Soalala, la situació és pitjor. Després dels danys que va patir el passat 25 de gener, tota la zona està sota l'aigua. D'altra banda, igual que a Ambohipaky i Andranomavo, les víctimes mortals arriben a 300. Ahir a les 18h, Bingiza es trobava a Port-Bergé i seguia la seva trajectòria cap a l'oest.
Recorregut realitzat i previst pel cicló tropical. Sembla que divendres farà mitja volta i afectarà aquesta vegada la part sud de l'illa. Fer clic per ampliar.
Actualment les fortes pluges i ràfegues de vent segueixen la seva estela. Per tant, les advertències i les amenaces segueixen en vigor, fins i tot, la situació podria acabar empitjorant.
Hem de pensar que una tempesta d'aquesta mida s'acarnissa amb els habitatges rudimentaris que tenen els habitants i en els seus camps de conreu, els quals són el seu mitjà de vida, si això hi afegim que Madagascar és un dels països més pobres del món, la tragèdia humana i econòmica pot ser irreparable.
Es calcula que les pluges es mantindran al nord de la capital, Antananarivo, però a la regió oriental de Analanjirofo hi poden caure més de 300 mm.
Madagascar no és un estrany que es vegi afectada per ciclons., de mitjana hi arriben tres tempestes amb nom a l'any, una de les quals hi arriba amb força d'huracà. La temporada de ciclons tropicals normalment s'estén des del novembre a l'abril, però els últims anys han estat força tranquils. Aquesta és la primera tempesta amb nom que creua l'illa aquest any i l'any passat només hi va haver una gran tempesta.
La tempesta de l'any passat es deia Hubert i era molt més feble que Bingiza. De fet, Hubert no seria classificat com a tempesta tropical en altres parts del món, ja que els vents més forts només arribaven a 70kph. No obstant això, la tempesta encara va devastar el sud-est de l'illa, amb 35 persones mortes i 85.000 damnificats.