Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 4 de febrer del 2011

Els efectes de Yasi i de la tempesta de neu


El cicló Yasi entrant a les costes australianes.


Després del retorn a una certa calma tant a Austràlia com als EUA, avui farem un resum dels dos temes estrella de la setmana : L'huracà Yasi i la mega-tempesta de neu que va afectar als Estats Units.

El cicló Yasi tot i que va estar a punt d'assolir la màxima categoria (5) poques hores abans d'entrar a terra ferma, finalment es creu que va poder arribar a la categoria 4.

Com veiem a la imatge de l'encapçalament, realitzada a les 13:35, pel satèl.lit MODIS, el cicló presentava aquest espectacular aspecte al moment de tocar la costa de Queensland. Es considera que aquest cicló pot haver sigut el més fort dels últims 100 anys.

A les 10pm hora local del 2 de febrer, poc abans d'arribar a la costa, l'huracà tenia vents sostinguts de 250 quilòmetres per hora, amb ràfegues de fins a 305 quilòmetres per hora, segons al Centre d'Advertència de Tifons.

Segons els informes, l'huracà va tocar terra ferma entre Innisfall i Cardwell, al sud de Cairns, Queensland, prop de la mitjanit del 3 de febrer. Les marees de tempesta al llarg de la costa van arribar als 9 metres d'alçada i mar endins es van enregistrar ones de 13m d'alçada mitjana i pics de 18m.
Durant el dia d'ahir, Yasi es va debilitar ràpidament al moure's per sobre el continent i es va convertir en tempesta tropical, encara que els seus efectes es continuen sentint en àmplies àrees del nord de Queensland.

Durant la nit de dimecres, Yasi, amb vents de fins a 285km/h, va arrasar edificis i va trencar les infraestructures i explotacions ramaderes i agrícoles en indrets costaners com Mission Beach, Tully i Cardwell. Fins a 180.000 llars es van quedar sense electricitat i amb problemes d'abastiment d'aigua a Townsville i Magnetic Island. No obstant, el perill està lluny d'acabar, ja que continua el perill d'inundacions. Segons el Servei Meteorològic, Cairns va rebre més de 260mm des de les 9:00 am del dijous fins avui i les inundacions han aïllat moltes altres poblacions.

Sortosament només cal lamentar danys materials. Cal destacar el gran treball d'informació i prevenció vers la població, que van exercir el Servei Meteorològic i les autoritats civils, això, juntament amb la conscienciació dels habitants, ha permès que no hi hagi hagut cap víctima mprtal, sense dubte, si aquest cicló arriba a afectar algun altre país sense tants mitjans, les conseqüències per la vida de les persones haguessin estat catastròfiques.

A l'espera d'ajuda

Centenars de voluntaris addicionals arribaran al nord de Queensland, en els pròxims dies per ajudar en els esforços de recuperació de la normalitat.

El Ministre Neil Roberts, diu que un extra de 154 policies s'ha traslladat a la regió aquest divendres i 500 nous voluntaris arribaran el dimecres, incloent uns 100 de Nova Gal.les del Sud. S'espera que l'electricitat torni avui per 55.000 clients. Els equips d'emergència encara no han pogut accedir a algunes àrees, però fins ara no hi ha hagut informes de morts o lesions greus. Sembla que aquesta vegada les coses han funcionat millor que en les inundacions passades.



Mapa de precipitació de l'última setmana. Observeu com a la costa central de Queensland hi han registres de 300mm.

Per veure algunes fotos espectaculars del efectes del cicló podeu accedir al següent enllaç:
http://www.abc.net.au/news/events/cyclone-yasi/gallery.htm



Imatge satèl.lit de la gran tempesta de neu i pluja engelant que ha afectat als Estats Units.


En un hivern marcat per diverses tempestes catastròfiques, la tempesta que hi hagut entre l'1 i el 2 de febrer, destaca per les fortes nevades, les tempestes de pluja engelant i el vent gèlid d'uns 80km/h que ha donat temperatures de sensació no aptes per la supervivència humana. Aquesta mega-tempesta, ha afectat dos terços dels Estats Units, de manera que és "una tempesta d'hivern de proporcions històriques", segons va dir el Servei Meteorològic Nacional.

Aquesta tempesta es va formar quan l'aire fred de l'Àrtic va baixar cap al sud del Canadà, mentre que l'aire humit i càlid va fluir cap al nord des del Golf de Mèxic. A mesura que el sistema es va desenvolupar, va moure's cap al nord-est i la tempesta va crèixer tot organitzant-se. Al final del dia 1 de febrer, la tempesta tenia una forma de coma molt extensa que s'estenia des del Mig Oest fins a Nova Anglaterra.

A les 9:00am del passat 2 de febrer, el Servei Meteorològic Nacional va informar que 21 estats des de Nou Mèxic a Nova Hampshire, havien rebut com a mínim 13 centímetres de neu. Wisconsin, Illinois, Missouri i Oklahoma van declarar els estats d'emergència. Segons informes de premsa, un de cada tres nord-americans es van veure afectats per la tempesta.

Chicago, possiblement el nucli de població més afectat, va rebre 20,2 centímetres de neu, un rècord per al mes de febrer. La tempesta de neu, a més, és la tercera més gran que mai hi ha hagut a Chicago. El rècord va ser establert en 58,4 cm, els dies 26 i 27 de febrer de l'any 1967. La tempesta va deixar una capa sòlida de neu des de Nou Mèxic fins a Nova Anglaterra.

A Nova York, la caiguda de pluja engelant, va tancar el pont George Washington. La neu, el gel i la pluja gelada va seguir el seu camí cap a l'est a través de Nova Anglaterra, i podria haver contribuït al col.lapse d'un edifici d'oficines a Middletown, Connecticut.

La neu va caure des de Nou Mèxic i Texas, fins a Minnesota, i a l'est de l'estat de Maine. Diversos llocs es van veure afectats amb més de 60cm de neu, i també van caure més de 30cm de neu en algunes parts d'Oklahoma, Kansas, Missouri, Iowa, Wisconsin, Illinois, Indiana, Michigan, Ohio, Massachusetts i New Hampshire , i en altres estats poc els hi va faltar.

Centenars de milers de cases i negocis es van quedar sense electricitat, especialment a Ohio i Pennsilvània. A Boston, per ara ja porten més d'1,5m de neu caiguda en aquest hivern.

Per veure imatges del temporal de neu i gel, podeu accedir al següent enllaç:
http://www.nytimes.com/slideshow/2011/02/02/us/STORM.html



Imatge de la coberta de neu als Estats Units. Observeu com arriba fins a Mèxic.