Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 3 de febrer del 2011

Tramuntana persistent i núvols alts

Mapa isobàric actual.


La tramuntana que va començar a bufar amb intensitat durant el dia d'ahir,va arribar a 82km/h i avui ha continuat amb nosaltres, amb una ratxa màxima força semblant, ja que ha arribat a 79km/h, amb vent sostingut d'uns 25/35km/h.
L'entrada d'una falca anticiclònica i la borrasaca d'Itàlia estan provocant aquest vent persistent del nord, el qual ha bufat una mica reescalfat degut a l'efecte Foehn. Aquest efecte succeeix quan el vent es veu obligat a ascendir i descendir quan troba obstacles en seu camí, paper que representen les muntanyes. Quan aquest aire ascendeix per una vessant muntanyosa es va refredant, però quan descendeix per l'altre va augmentant de temperatura, això provoca que a sotavent dels sistemes muntanyosos l'aire sigui sec i càlid. Gràcies a aquest vent reescalfat, la mínima d'avui només ha baixat fins a 9,7ºc i la màxima ha remuntat fins a 17,7ºc.
Quan la tramuntana bufa reescalfada com avui, s'anomena "tramuntana cremadora" ja que pot afectar a les fulles delicades de les plantes, sobretot en époques més caloroses, això provoca un efecte semblant a una cremada.

Altres dades del dia d'avui. El cel s'ha mantingut serè fins a la tarda, llavors han aparegut molts núvols alts i mitjos degut al pas de les restes d'un front molt desgastat, ja que atravessava territori enemic (l'anticicló). L'estat de la mar s'ha mantingut amb forta maror mar endins i entre mar arrissada i marejol arran de costa. La humitat ha sigut molt baixa, amb un màxim del 47% i un mínim del 25%. La pressió ha oscil.lat entre els 1023/1027hpa. Dades de meteoclimatic.com


Previsió per aquest divendres

Aquest divendres tindrem una jornada assolellada.

La temperatura pot pujar fins a 14/16ºc a la costa, fins a 15/18ºc a l'interior i fins a 6/14ºc al Pirineu. La mínima pot baixar fins a 7/10ºc a la costa, fins a 1/6ºc a l'interior i fins a -2/-5ºc al Pirineu.

El vent al nostre sector costaner bufarà amb component nord, a 18/22 nusos arran de costa i a 30 nusos mar endins, fins la matinada de divendres. Al matí tindrem tramuntana a 10/14 nusos arran de costa. Al nord del Cap de Begur i mar endins se superaran els 20 nusos. A la tarda bufarà tramuntana a 8/12 nusos arran de costa i a 20/25 nusos mar endins i al nord del Cap de Begur. Al llarg de la nit el vent pot començar a amainar.

L'estat de la mar es mantindrà amb marejol arran de costa i forta maror mar endins, fins la matinada de divendres. Al matí hi haurà entre mar arrissada i marejol arran de costa i maror o forta maror mar endins. A la tarda tindrem la mateixa situació i al llarg de la nit quedarà mar de fons de nord mar endins, amb maror i mar arrissada arran de costa.


Recull d'imatges dels cirrus que han aparegut aquesta tarda a Calonge: