Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 28 de febrer del 2011

Poca humitat


Mapa d'humitat relativa previst per aquesta matinada.


El vent de tramuntana, després de creuar el continent Europeu i les muntanyes pirinenques, va deixant tota la humitat pel camí i a nosaltres, com sol ser habitual, ens arriba molt seca, exceptuant quan en algunes ocasions, aquest vent del nord coincideix amb la proximitat d'alguna borrasca. Aquests baixos nivells d'humitat els podeu observar al mapa de l'encapçalament, on queda palès que aquesta es mourà entre el 30/50% a la demarcació gironina., curiosament, també podeu observar com la humitat pot ser més elevada al pre-litoral de Tarragona, ja que allí existeix un cert rebuf, que es produeix quan el vent de nord o nord-oest crea un buit i allí el vent té una procedència contrària, amb direcció sud o sud-est., fins i tot, en aquella zona hi van caient algunes febles precipitacions, amb forma de neu per sobre dels 700/800m a les muntanyes de Prades.

Menció a part, són les nevades típiques que es donen al Pirineu Occidental, sobretot a la Val d'Aran i al Pallars Sobirà, ja que en aquell sector el vent de nord hi arriba amb certa humitat captada en el seu recorregut per sobre l'Atlàntic, la qual es veu obligada a precipitar durant la seva ascenció per les vessants muntanyenques, en algunes ocasions, aquestes situacions de nord hi poden deixar grans nevades. Al mapa superior també podreu veure la humitat que hi ha a la Val d'Aran.

Un altre aspecte força interessant que es pot comprobar en aquest mapa, és la capacitat que té el Mediterrani per proporcionar humitat al vent que passa per la seva superfície, com podeu observar, el vent de nord arriba amb força humitat a les costes del nord d'Àfrica, però a la costa mediterrània peninsular l'ambient és molt sec.

Pel que fa a les dades d'avui, la màxima ha sigut de 12,0ºc, mínima 7,1ºc. Cel cobert a la tarda, més assolellat al matí. Vent de tramuntana a 25/35km/h de mitjana, ratxa màxima 66km/h. Estat de la mar, forta maror mar endins i marejol o maror arran de costa. Humitat màxima 62%, mínima 34%. Pressió atmosfèrica màxima 1018hpa, mínima 1015hpa. Dades de meteoclimatic.com.


Previsió per aquest dimarts

Aquest dimarts es presenta amb nuvolusitat variable. Al matí s'espera predomini del sol, però al llarg de la tarda la nuvolusitat anirà augmentant fins quedar cobert . No s'esperen precipitacions.

La temperatura pot pujar fins a 10/12ºc a la costa, fins a 8/12ºc a l'interior i fins a -2/8ºc al Pirineu, amb més fred als cims que a les valls. La mínima pot baixar fins a 6/8ºc a la costa, fins a 0/5ºc a l'interior i fins a -4/-10ºc al Pirineu.

El vent al nostre sector costaner bufarà de tramuntana a 25/30 nusos, fins la matinada de dimarts, superior mar endins on s'arribarà a 35/40 nusos. Al matí tindrem tramuntana a 16/24 nusos. A la tarda la tramuntana es mantindrà a 20/24 nusos, superior al nord del Cap de Begur. A la nit tindrem tramuntana a 25/30 nusos, amb ratxes superiors.

L'estat de la mar es mantindrà amb maror arran de costa i forta maror o maregassa mar endins, fins la matinada de dimarts. Al matí tindrem entre marejol i maror arran de costa i forta maror mar endins. A la tarda i a la nit el temporal es pot tornar a reforçar, amb maror arran de costa i forta maror o maregassa (ones de 3,5m) mar endins.