Una zona de Campany totalment cremada. Font: www.ecodiari.cat
Igual com el títol de la novel·la de l'escriptor Gabriel García Márquez, "Crònica d'una mort anunciada" un incendi com el de l'Alt Empordà podia passar en un moment o altre, i així ha sigut per desgràcia.
L'estat dels boscos, convertits en autèntics polvorins i selves impenetrables carregades de biomassa, degut a l'abandó de les activitats silvícoles, agrícoles o ramaderes, agreujat pels efectes de nevades i ventades, provoca que amb qualsevol negligència, accident o acte criminal, es converteixin en terreny per les flames, especialment si coincideixen els tres factors més temuts: període de sequera, baixes humitats i forts vents.
Tot i que sempre hi han algunes veus que des del sofà de la capital ens diuen que als boscos no s'hi ha d'actuar, però llavors tothom hi vol anar a buscar bolets, gaudir del paisatge o fer-hi activitats de lleure i esport, la gent que viu i treballa al territori, juntament amb els científics i experts, des de sempre han sabut que sense una gestió racional dels recursos dels boscos, aquests es poden convertir en autèntiques teies ardents i llavors tot són lamentacions.
Cal destacar que un paisatge dominat per un mosaic de boscos ben gestionats i àrees obertes de prats i conreus, concentra una major diversitat d'espècies de plantes, animals o fongs, que una gran extensió de bosc atapeït i continu., perquè això sigui possible, només es pot aconseguir amb la simbiosi de les activitats de l'home amb la natura.
A continuació us poso alguns articles instructius amb entrevistes molt didàctiques, on s'explica clarament què fer amb els boscos un cop s'han cremat i les solucions per evitar que hi puguin esdevenir incendis incontrolables.
Segons una notícia publicada a www.ecodiari.cat, el Consorci Forestal de Catalunya considera que l'administració hauria d'emprendre mesures per fer rendibles els boscos i així evitar-ne l'abandonament que pot derivar en incendis com el de l'Alt Empordà. En aquest sentit, demana l'impuls del Pla General de Política Forestal, presentat recentment pel Departament d'Agricultura, com a eina per promoure inversions perquè les explotacions dels boscos siguin rendibles. També considera necessari un mercat actiu de biomassa per treure profit dels 3 milions de m³ d'aquest producte que no s'aprofiten anualment a Catalunya, i que queden acumulats als boscos "a disposició dels grans incendis".
El Consorci recorda que els cicles productius forestals són llargs -en el millor dels casos de 25 anys i normalment superior als 40-, de manera que considera que cal un suport a la inversió que fa la propietat com a compensació als serveis ambientals i socials que realitzen els boscos. És per això que l'ens forestal reivindica l'impuls del Pla General de Política Forestal per incentivar les inversions que han de fer rendibles els boscos catalans.
Mentrestant, com que el procés del canvi és lent, demana que s'impulsi el mercat de biomassa com a única alternativa a curt termini per treure profit dels 3 milions de m³ de biomassa i fusta que no s'aprofiten anualment a Catalunya i que poden propiciar la propagació dels incendis.
http://www.tv3.cat/videos/4189150/Paco-Cano-president-Associacio-de-Professionals-Forestals-de-Catalunya
http://www.324.cat/noticia/1824012/catalunya/Que-sha-de-fer-amb-els-boscos-cremats
http://www.diaridegirona.cat/comarques/2012/07/25/recomana-no-replantar-arbres/573848.html
http://www.diaridegirona.cat/tema-dia/2012/07/25/mig-segle-tornar-bosc/573758.html