Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 1 de juliol del 2012

Mar de núvols a Famara


Imatge de los Riscos de Famara des de la Caleta de Famara.


Els Cingles de Famara, amb les seves impressionants parets verticals que superen els 500msnm, són el principal massís muntanyós de Lanzarote, al nord de l'illa, entre els municipis de Teguise i Haria. Aquí hi trobem la muntanya de Peñas del Chache que és el punt més alt de l'illa, amb 670 metres d'altitud.

Tot i la inexistència d'un relleu muntanyós prou destacat, a diferència d'altres illes de Canàries, en algunes ocasions a Lanzarote també es pot apreciar el fenomen del mar de núvols, sobretot als Cingles de Famara.

El vídeo que podeu veure més avall, fou filmat el passat 17 de maig en aquest indret espectacular., en ell apareix un mar de núvols format per una acumulació horitzontal d'estratocúmulus a baixa altura, els quals, estan provocats pels coneguts vents alisis que arriben carregats d'humitat en el seu sector inferior., en canvi, en un nivell superior apareix el fenomen de la inversió tèrmica, gràcies al qual es registren temperatures més altes per sobre d'aquest mar de núvols, amb cel clar i aire més sec.



Cingles de Famara amb surfistes en primer pla.


Des de dalt dels Cingles de Famara es pot admirar la platja de Caleta de Famara, la més gran de Lanzarote, amb sorra blanca i un mar amb molt d'onatge, on és perillós banyar-s'hi, però s'hi pot practicar surf i kitesurf si s'és expert.
Més al nord hi ha el Mirador del Rio, obra de l'artista César Manrique, on s'obté una àmplia panoràmica dels illots que conformen l'Arxipèlag Chinijo, amb l'illa de La Graciosa en primer pla.

També a sota del Cingle s'hi localitzen unes salines, actualment abandonades i una platja verge de sorra blanca, la platja del Risco. Ben a prop s'hi troba el camí que durant molts anys va servir com a principal via d'enllaç, un cop creuat El Rio (braç de mar que separa Lanzarote de La Graciosa), conegut com el camí dels gracioceros.

Els Cingles de Famara, d'orígen volcànic, tenen uns 23 quilòmetres de llargada i són una de les millors zones de l'illa per a la pràctica del parapent i l'ala delta, .els amants d'aquest esport es llancen al vol lliure des de dalt per descendir suaument sobre els penya-segats fins aterrar a la platja.

Els Cingles de Famara han estat definits com una autèntica illa ecològica, on s'allotgen la majoria dels ecosistemes presents a l'illa. D'altra banda, aquesta és la zona més rica en aigües de Lanzarote, amb la presència de deus d'aigua i on es van perforar algunes galeries.
La suma dels valors naturals i paisatgístics de cingles i illots, van determinar la seva catalogació com a Parc Natural. Delimitació que s'estén més enllà de la platja de Famara, en un sector ocupat en bona part pel jable (sorra) d'origen marí que s'endinsa fins a l'interior de Lanzarote i serveix de llar a algunes espècies d'aus singulars com la hubara (Chlamydotis undulata).



Vídeo del mar de núvols amb la seva bonica dansa. Observeu com a estones els núvols sobrepassen els cingles i vessen a l'altre banda.



Els Cingles de Famara des del Mirador del Rio amb estratocúmulus., a l'esquerra veiem un tros de l'illa La Graciosa i al fons s'intueix un illot pertanyent a l'Arxipèlag Chinijo, possiblement sigui Alegranza.