Espectaculars raigs crepusculars vistos a la sortida de sol d'ahir. Imatge mostrada a l'Espai del Temps de TV3 d'ahir al migdia.
Ahir divendres, la sortida de sol va venir acompanyada per uns bonics raigs crepusculars o raigs divins, juntament amb abundants Altocumulus castellanus o núvols d'inestabilitat, els quals, presagiaven les quatre gotes de fang que caigueren al migdia a Palamós i en altres poblacions de la demarcació.
On si que descarregà de manera intensa va ser en algunes comarques de la Plana lleidatana, al Pirineu i Prepirineu Occidentals, amb la caiguda d'algunes tempestes acompanyades, altre vegada, per pedres de considerable tamany.
Imatge de radar on veiem les precipitacions prefrontals que caigueren ahir a les 13:00h. A Palamós només caigueren quatre gotes de fang que embrutaren més les superfícies.
Coincidint amb la sortida de sol, la presència d'abundants núvols baixos i mitgencs, combinats amb la presència de gran quantitat de partícules en suspensió a l'atmosfera i l'elevat grau d'humitat ambiental, em feren sospitar que es podria formar el curiós joc de llums i ombres anomenats raigs crepusculars, raigs divins o escala de Jacob, entre d'altres noms.
Aquests dies les capes baixes de la troposfera es troben immerses en una gran quantitat de partícules líquides i sòlides en suspensió, com per exemple, vapor d'aigua, pols del desert del Sàhara, fum, cendres, aerosols i contaminació de les activitats humanes. Quan la llum del Sol es troba aquest còctel al travessar l'atmosfera, actua com un gran difusor que la dispersa.
Aquesta situació és de fàcil reproducció de manera artificial si il·luminem amb una llanterna el núvol de fum d'una cigarreta durant la nit.
Raigs crepusculars d'ahir al matí.
En el cas d'ahir divendres, la presència d'abundants Altocumulus castellanus, va fer que la llum es veiés interferida per aquests obstacles, tot creant un joc de llums i ombres amb forma de ventall, projectades a sobre les partícules que poblen la nostre atmosfera. Com podreu veure a les imatges, no n'hi ha cap d'igual, ja que la combinació del moviment aparent del Sol durant la seva sortida i el moviment dels núvols, anaven creant diferentes formacions d'ombres, formant un autèntic espectacle visual.
Curiosament, el fet que aquest fenomen es digui raigs crepusculars no vol dir que no es pugui formar en qualsevol moment del dia, tot i que sol ser més freqüent a l'albada i al capvespre. Cal destacar que en realitat, els feixos de llum i ombres són paral·lels entre si., el fet de veure'ls com a línies divergents és degut a l'efecte de la perspectiva, igual com quan veiem les vies del tren en un terreny pla, les quals a mesura que les vies s'allunyen de nosaltres, aquestes semblen que hagin de convergir en un punt.
El bonic fenomen que vaig poder admirar ahir té diversos noms: raigs divins, mà de Déu, efecte Tyndall , dispersió de Rayleigh o escala de Jacob
Raigs crepusculars a la sortida de sol.
Seqüència fotogràfica dels raigs crepusculars a la sortida de sol amb Altocumulus castellanus. Observeu com no hi han dues fotografies iguals.
Pel que fa a altres dades meteorològiques d'ahir divendres 27 de juliol a Palamós., temperatura màxima 26,1ºC, mínima 21,1ºC. Estat del cel amb abundants núvols mitgencs al matí i alguns Cumulus de gran desenvolupament vertical embeguts que deixaren quatre gotes de fang al migdia, també s'escoltà algun tro llunyà., a la tarda el cel s'asserenà, amb abundant calitja. Pluja inapreciable.
Vent de component nord, est i sud a 10km/h de mitjana, ratxa màxima 35 km/h. Estat de la mar amb maror mar endins (ones de 0,82m a les 12:00h davant el cap de Begur) i marejol arran de costa. Pressió atmosfèrica màxima 1015hPa, mínima 1010hPa. Humitat relativa màxima 93%, mínima 75%. Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado
Altocumulus castellanus i marejol ahir al migdia.