Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 6 de juliol del 2012

Una nit de dijous amb ruixats i tempestes


A primeres hores del dia ja apareixien els típics Altocumulus castellanus a sobre Palamós.


Ahir dijous, el dia no podia acabar de cap altre manera que no fos amb ruixats i tempestes, ja que de bon matí, ens llevarem amb abundants Altocumulus castellanus que denotaven molta inestabilitat atmosfèrica degut a l'acostament del sistema frontal que portava aire fred en alçada.

Aquest canvi de situació, durant la tarda ja havia deixat fortes tempestes amb pedregades de grans dimensions que danyaren molts cultius i béns materials de les comarques de l'oest del Principat.

Aquesta línia de tempestes escombrà l'interior de Catalunya, fins que arribà a les comarques gironines i va desaparèixer mar enllà després de passar per la Costa Brava. Com era previst, els ruixats i les pluges més intenses deixaren de banda la franja litoral, encara que a pocs quilòmetres terra endins aquestes foren molt destacades i regaren de forma generosa Les Gavarres i interior del Baix Empordà.



Stratus (boira) afectant la Muntanya de Can Mont (Calonge) ahir al vespre.


A la imatge superior, veiem la muntanya o altiplà de Can Mont amb les parts més elevades cobertes pels núvols baixos o boira que oculta l'emplaçament on hi ha el mas que dóna nom a l'indret i els camps que l'envolten. Aquesta muntanya crea un altiplà amb una alçada mitjana d'uns 200msnm i un cim de 285msnm., amb aquestes dades podem deduir que la base dels núvols baixos es trobava als 200 metres d'alçada i provocava que hi hagués boira en aquell indret.

Aquest núvols baixos amb la base gairebé al nivell del mar, ens indiquen la saturació de l'aire en nivells baixos de la troposfera i és un altre símptoma de l'arribada de pluges i tempestes. Com ja he comentat altres vegades, l'aparició d'aquestes boires a l'extrem nord de la Serralada Litoral ens diu que pot ploure de forma generosa a les properes hores, segons diu la dita "Boira a Les Gavarres, aigua a samalades"



Mapa de la base dels núvols d'ahir al vespre. En ell veiem com aquesta era gairebé a zero metres.



Mapa de llamps d'ahir dijous. L'activitat elèctrica va ser molt important amb milers de descàrregues. Al Baix Empordà, les tempestes més intenses es localitzaren a l'interior del nord de la comarca.


Cal destacar que les quantitats de precipitació al Baix Empordà sigueren molt irregulars, però regaren de forma generosa i general l'interior de la comarca, deixant una mica de banda la línia costanera.

Dades de precipitació d'ahir dijous 5 de juliol al Baix Empordà:

Verges 31,6mm., Bellcaire d'Empordà 20,1mm., Calonge 19,1mm., La Bisbal d'Empordà 18,6mm., Les Olives 18,4mm., Palafrugell 17,8mm., Calonge-Mas Pallí 17,8mm., Palamós-La Fosca 7,8mm i Sant Feliu de Guíxols 2,0mm.


Imatges del radar a les 22:00h, 22:30h i 23:00h, on veiem els ruixats i les tempestes que caigueren:











Pel que fa a les dades meteorològiques d'ahir dijous 5 de juliol a Palamós., temperatura màxima 24,0ºC, mínima 16,9ºC. Estat del cel amb nuvolositat variable en tots nivells, grans clarianes al centre del dia i Cumulunimbus amb tempesta a la nit. Pluja 4,2mm.
Vent de component est a 10km/h de mitjana, ratxa màxima 40km/h N en el moment de la tempesta nocturna. Estat de la mar amb marejol o maror mar endins i mar arrissada o marejol arran de costa, mar de fons del sud.
Pressió atmosfèrica màxima 1012hPa, mínima 1008hPa. Humitat relativa màxima 95%, mínima 79%. Dades de meteoclimatic.com

Més imatges dels Altocumulus castellanus vistos ahir dijous



Altocumulus castellanus sobre Palamós al migdia.



Altocumulus castellanus sobre Calonge a la tarda.


La previsió per avui divendres a Palamós, ens diu que el dia estarà dominat pel Sol amb algun núvol baix decoratiu. A la resta de la demarcació esperem un temps similar., no obstant, poden crèixer alguns núvols d'evolució cap al Pirineu i no es descarta que pugui caure algun petit ruixat.

La temperatura màxima pot rondar els 26/30ºC a l'interior, els 24/26ºC a la costa i els 20/26ºC al Pirineu.

El vent al nostre sector costaner bufarà fluix amb component sud i est durant aquest matí. A la tarda preveiem vent de garbí o xaloc a 4/8 nusos. A la nit hi haurà vent fluix de direcció variable o calma. A mar trobarem maror mar endins (mar de fons de nord) i mar arrissada arran de costa durant les properes hores. A la tarda hi haurà mar plana o arrissada arran de costa i marejol mar endins. A la nit s'espera mar plana o arrissada arran de costa i una mica de marejol mar endins.