Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 9 de juliol del 2012

Un fort derecho ataca l'est dels Estats Units


Imatge d'un "shelf cloud" (núvol prestatge) que precedia l'arribada d'un derecho. Font: NASA.


El passat 29 de juny, una gran front de tempestes acompanyades amb forts vents, va formar-se al nord-oest d'Indiana (EUA) i va viatjar aproximadament 1.000 quilòmetres cap a l'est dels Estats Units fins arribar a l'Oceà Atlàntic. En aquest llarg viatge, de més de 10 hores, la línia de tempestes va fer caure milers d'arbres i cables elèctrics, provocant enormes danys materials i un milió d'usuaris es van quedar sense llum.

Aquestes tempestes amb forts vents són conegudes pel terme meteorològic "derecho" i serien com una mena de línia de turbonada d'enormes proporcions. Aquest terme hispà, igual com la paraula "tornado", no té traducció, per tant, en català també podem anomenar-ho derecho.
A diferència dels tornados, els derechos no fan girar els objectes que troben al seu pas i els fan caure tots a la mateixa direcció, com si fos un gran esclafit, d'aquí el seu nom "derecho"., no obstant, els danys ocasionats solen ser similars als d'un tornado, en aquests cas, als d'un tornado EF-1.

La foto superior va ser presa a Laporte, Indiana, la tarda del passat 29 de juny i mostra un "shelf cloud" o núvol prestatge a l'avantguarda del derecho. Aquests núvols llargs i planers sovint estan associats a les grans tempestes com les que afectaren Catalunya la setmana passada. A l'est dels EUA, aquests derechos van portar forts vents i molt d'aparell elèctric a centenars de quilòmetres.



Derecho amb "shelf cloud" abans d'arribar a Chicago.


El derecho o front de tempestes amb vents violents, va ser un dels més importants de la història. Aquest fenomen meteorològic va tenir lloc al llarg de la frontera de dues masses d'aire. Al nord l'aire era fred, estable i sec, en canvi, al sud l'aire era inestable, humit i amb elevades temperatures. Segons informes meteorològics, abans del derecho les zones afectades per la massa d'aire del sud tenien rècords de tempertaures elevades, amb 43ºC a Nashville, Tennessee i a Columbia (Carolina del Sud) i 40ºC a Washington DC.

Aquest aire calent i humit va proporcionar una gran energia per la tempesta de vent, la qual, aspirava l'aire davanter cap al cel i el retornava amb forma de violentes corrents d'aire descendent.

Els derechos tenen major freqüència a les regions del Mitjà Oest i als Gran Llacs dels Estats Units, entre maig i juliol. Per a qualificar una tempesta com a derecho, aquesta ha de causar danys al llarg de més de 400 quilòmetres i les ratxes de vent han d'assolir els 93 quilòmetres per hora, com a mínim. En el cas que ens ocupa, el derecho va portar ratxes de vent de més de 145 quilòmetres per hora i fou qualificat com a "un dels complexos de tempestes elèctriques més destructius de tota la història."

La paraula derecho va ser utilitzada per primera vegada a la revista "American Meteorological Journal", el 1888, per Gustavus Detlef Hinrichs en un article que descriu el fenomen, basat en un important episodi de derecho que va creuar l'estat de Iowa el 31 de juliol del 1877.


Vídeo dels forts vents que portava el derecho al seu pas per Iowa.



Imatge de satèl·lit del moviment del derecho amb les típiques tempestes arrodonides.



Imatges accelerades del radar on es veu el recorregut del derecho.