Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 12 de juliol del 2012

Inundacions mortals a les ribes del Mar Negre


Imatge de satèl·lit acolorida del passat 7 de juliol on veiem els grans Cumulunimbus que causaren pluges torrencials. Font NASA.


El passat 7 de juliol, les pluges torrencials causades per una DANA (gota freda) com les que podem tenir després de l'estiu, van provocar una onada de set metres d'alçada que arrassà moltes poblacions de la regió de Krasnodar (sud-oest de Rússia). La ciutat més malparada fou Krymsk, amb un total de 171 víctimes mortals, segons els darrers recomptes.
L'elevat nombre de víctimes fou degut a la inundació sorpresiva, el terreny planer on s'assenten aquestes poblacions i al fet que passés de nit, amb molta gent que aquella hora dormia., tot això, ajudat per una manca d'avisos a la població.

Encara que algunes notícies aparegudes a les xarxes socials deien que les inundacions podrien ser degudes a una manca de control en el desembassament d'una presa propera, les autoritats russes ho van desmentir ràpidament. Aquestes inundacions són unes de les pitjors que han tingut lloc en tota la història d'aquesta regió de les ribes del Mar Negre.



Animació del remolí nuvolós i els nuclis convectius generats per una depressió aïllada en nivells alts de l'atmosfera, sense reflex en superfície i alimentada per vents humits i càlids en nivells baixos, procedents del Mar Negre. Font: www.meteorf.ru


Malgrat que aquesta zona és una de les més plujoses de Rússia, degut a la seva proximitat amb el Mar Negre i el Mar Caspi, cal destacar, que a la conca del riu Adagum, es van enregistrar pluges d'uns 300mm en un dia, això presenta el mateix que cau en cinc mesos.

La imatge de satèl·lit que obre aquest article, és molt clarificadora de la gran activitat tempestuosa que hi havia el passat 7 de juliol a aquella regió. En color salmó podem veure les parts que correspondrien als núvols més freds i que vindrien a indicar els cims dels grans Cumulunimbus, amb les formes arrodonides característiques, així com també les restes de les encluses formades per núvols de cristallets de gel o núvols Cirrus.



Imatge de satèl·lit en el moment de l'arribada d'una de les grans tempestes a les ciutats de Novorosíisk i Krymsk (regió de Krasnodar), on caigueren 200 i 300mm respectivament. Font:www.meteorf.ru



Imatges dramàtiques de les inundacions.



Més imatges de les terribles inundacions i les destrosses causades.