Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 13 de maig del 2018

39ª Lletissonada, camins per sobre els núvols i entre el verd dels faigs

El Salt de Sallent, amb 80 metres de caiguda, un dels indrets més espectaculars que vam poder veure al llarg del recorregut.

El passat diumenge 6 de maig vaig poder gaudir de la marxa més destacada de la Vall d'en Bas (La Garrotxa) anomenada " Lletissonada " i organitzada pel GECA, els quals s'ha de felicitar per l'excel·lent organització.
Malgrat el plugim incessant que ens va acompanyar durant una part del camí, el qual va convertir els corriols en un fangar, la feble precipitació va mantenir la calor a ratlla i donà un cert encant a una ruta magnífica.
Els 1120 inscrits gaudirem d'un recorregut espectacular per part de les muntanyes que envolten les terres fèrtils d'aquest extens terme municipal de 91 km2.
Amb un desnivell acumulat de 1025 metres i una distància de 21,6 km/h, el recorregut d'aquesta marxa ens descobreix uns camins que passen per uns indrets encisadors, on es poden contemplar boniques fagedes i rouredes vestides d'un color verd exhuberant i tapissades per una autèntica catifa de flors, tot això mentre descobrim fins a quatre fonts i diversos salts d'aigua.
Des de les sis del matí, tot un seguit d'autocars transportaren els caminadors o corredors des de Sant Esteve d'en Bas, fins a uns 800 metres abans del lloc de sortida, a la plaça del poble de Sant Privat d'en Bas.
Des de Sant Privat d'en Bas i al llarg de sis hores de caminada (almenys va ser el que vaig tardar jo), anirem fins al Valentí, el Salt de Sallent, la font de Sallent, el coll de Ciuret, el puig Cubell (1.487 m), la casa de Pla Traver, el grau del Pla Traver, el camí dels Matxos, can Vidalic, la font dels Abeuradors, l'ermita de Sant Antoni, el mas Llapart, el veïnat de can Trona fins arribar al punt de partida, al parc de l'Estació de Sant Esteve d'en Bas.

El nom de la Lletissonada es remunta 38 anys enrere, quan un grup de joves inquiets de la Vall d'en Bas van crear aquesta marxa popular per donar a conèixer els racons de la Vall. El nom Lletissonada prové de la planta lletissó, una herba esprimatxada, lletosa i amb una flor petita de color groc. Els nostres avis expliquen que els seus avis i rebesavis els explicaven que aquesta planta va colonitzar el campanar del poble i que per poder-la eradicar se'ls va acudir una idea genial: varen col·locar una corda al voltant del coll d'un pobre burro a fi de pujar-lo campanar amunt perquè se les mengés. Però al cap de poca estona, els habitants de la Vall d'en Bas, es varen trobar amb dos problemes: amb els lletissons invasors de la mateixa manera com els tenien i amb el burro escanyat. Heus aquí que aparegué de forma despectiva el mot lletissó per anomenar els habitants de la Vall d'en Bas. Actualment, ser un lletissó és un honor i qualsevol d'ells avui, si li dieu, us acollirà com si fóssiu un habitant més del poble.

Tot seguit us poso algunes fotografies d'alguns dels indrets principals que podem veure al llarg de la ruta 

Salt d'aigua del torrent de les Cavorques.

Gorg del diable.

Font de Sallent, arranjada pel GECA.

Punt del primer control, a 4,3 km de la plaça de Sant Privat.

Pujant de la Vaca.

Font Fosca, arranjada pel GECA.

Camí del Coll de Ciuret (1270 msnm).

Coll de Ciuret.

Pujada al Puig Cubell envoltada de flors.

Espectacular fageda a prop del Puig Cubell.

Espectacular fageda amb boix a prop del Puig Cubell.

Pujada al Puig Cubell.

Espectacular fageda tapissada de flors, a prop del Puig Cubell.

Pujada al Puig Cubell.

Vistes des del Puig Cubell.

Vistes des del Puig Cubell.

Cim del Puig Cubell (1485 msnm).

El poble de Vidrà (Osona) vist des del Puig Cubell. Una part del recorregut transcorre per la línia divisòria entre la Garrotxa i Osona. 

Faig de grans dimensions baixant del Puig Cubell

Vistes baixant del Puig Cubell.

Segon control, al Pla Traver. Indret on podem trobar un bon esmorzar.

Vistes des del Pla Traver.

Vistes des del Pla Traver, passant pel camí dels Graus.

Masia de Pla Traver, ara convertida en casa rural, un indret únic.

Vista des del camí dels Graus.

Espectacular fageda anant cap al mirador del Salt de Sallent.

Espectacular fageda anant cap al mirador del Salt de Sallent.

Boira vista des del mirador del Salt de Sallent.

El Salt de Sallent.

Boira vista des del mirador del Salt de Sallent.

Restes de les velles instal·lacions de la caseta del cable. Era un telefèric que baixava els troncs de faig que es talaven a mitjans segle XX. L'indret fou arranjat pel GECA. 

Camí dels Matxos, indret espectacular que passa a mitja cinglera.

Camí dels Matxos, indret espectacular que passa a mitja cinglera.

Tercer control, on es podien menjar yogurts de la Fageda i beure quelcom.

Exemplar de teix, espècie d'arbre protegida per la llei del Medi Natural. En alguns punt trobem claps de teixos, una espècie singular.

Vistes de la Vall d'en Bas.

Vistes de la Vall d'en Bas, amb el poble del Mallol.

Vistes de la Vall d'en Bas, amb el poble del Mallol.

Font de Can Vidalic.

Font dels Abeuradors, indret arranjat pel GECA. 

Mas dels Abeuradors.

Ermita de Sant Antoni de Puigpardines, indret del quart control, abans de l'arribada on hi ha el cinquè control, a Sant Esteve d'en Bas.

Collet de Sant Antoni.

Vista de la Vall d'en Bas baixant del collet de Sant Antoni.

Mas Llapart, un dels massos més grans de la vall.

Núvols enganxats a la cinglera, a prop de Sant Miquel de Castelló.

Núvols enganxats a les cingleres que envolten la Vall d'en Bas.