Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 19 de maig del 2018

Dimecres 16 de maig: el groc de la ginesta engalana cala s'Alguer

El paratge idíl·lic de cala s'Alguer envoltat de ginesta florida, el passat dimecres 16 de maig al migdia. L'any passat la sequera va fer que en prou feines es veiessin quatre flors i la major part de les mates de ginesta estaven seques, per sort, les pluges d'aquest any 2018 han fet revifar aquestes plantes de floració generosa.
D'altre banda, tot i la presència d'intervals de núvols baixos repartits al llarg de tota la jornada, amb varis cúmuls força gruixuts, combinats amb alguns estratocúmuls escadussers, l'astre rei va tornar a veure's amb força a la vila de Palamós i, amb ell, el color groc de la ginesta florida que cobreix el nostre litoral també va brillar.
La temperatura màxima va pujar un graó, amb alguns registres propers als 25 ºC cap a l'interior de la comarca, com per exemple els 24,9 ºC de La Bisbal d'Empordà, els 24,5 ºC de Les Olives o els 24,5 ºC de Bellcaire d'Empordà. A Palamós, la temperatura màxima també va seguir pujant, però de manera més tènue. En aquest sentit, si el passat dimarts es registraren 17,3 ºC, el passat dimecres el termòmetre marcà 18,9 ºC. 

Ginesta florida a la Pineda d'en Gori, amb cala s'Alguer al fons de la imatge, el passat dimecres 16 de maig al migdia. Foto mostrada a la web de Ràdio Palamós.

Més dades meteorològiques del passat dimecres 16 de maig del 2018 a Palamós., temperatura màxima 18,9 ºC, mínima 11,9 ºC.
Estat del cel amb núvols i clarianes., al matí s'observaren de 3/8 a 5/8 Cu, Sc i St., al migdia i a la tarda es van veure de 2/8 a 4/8 Cu, Sc i St., poc abans de la posta de sol es van formar raigs crepusculars, amb 3/8 Cu i Sc.
Vent: fins les 08:00h hi va haver vent de direcció variable, a 2-5 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del E, ENE i ESE, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 13:00h bufà vent del SE, SSE i S, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 18:00h vent del S i SSO, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 19:30h s'observà vent del SE i ESE, a 2-5 km/h de mitjana., a partir de les 21:30h hi va haver vent de component NO, O i OSO, a 2-5 km/h de mitjana o vent en calma.
Ratxa màxima de vent 19 km/h SSO.
Estat de la mar amb mar plana o arrissada a primeres hores del matí, i mar arrissada o un xic de marejol a partir del migdia.
Pressió atmosfèrica màxima 1017hPa, mínima 1014hPa. Humitat relativa màxima 92%, mínima 70%. (Dades de meteoclimatic.com)

Posta de sol del passat dimecres 16 de maig, amb núvols baixos i raigs crepusculars. Font: http://palamos.cam

Posta de sol del passat dimecres 16 de maig, amb núvols baixos i raigs crepusculars. Font: http://palamos.cam

En relació a les temperatures màximes que van tenir lloc el passat dimecres 16 de maig al Baix Empordà, es veu com els registres van pujar amb més o menys empenta respecte el dimarts, a totes les poblacions.
Per exemple, a La Bisbal d'Empordà la màxima va ascendir 3,6 ºC respecte el dia anterior, a La Tallada d'Empordà ascendí 1,3 ºC i a Monells pujà 0,9 ºC.
A Palamós la màxima va pujar 1,6 ºC.
En aquest sentit, els 24,9 ºC de La Bisbal d'Empordà van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 18,4 ºC de Palamós-La Fosca foren la màxima més baixa.

Per altre banda, la temperatura mínima va canviar molt poc respecte el dia anterior.
Així doncs, a Castell d'Aro baixà 0,4 ºC respecte el dimarts i a La Bisbal d'Empordà va baixar 0,2 ºC, per contra, a Palamós va ascendir 0,5 ºC i a La Tallada d'Empordà va pujar 0,1 ºC.
Els 8,8 ºC que hi van haver a Monells van ser la mínima més baixa de la jornada, en canvi, els 12,1 ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dimecres 16 de maig al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 24,9 ºC (9,3 ºC)., Torroella de Montgrí 23,3 ºC (10,0 ºC)., Monells 23,2 ºC (8,8 ºC)., La Tallada d'Empordà 22,9 ºC (10,2 ºC)., Castell d'Aro 20,3 ºC (9,5 ºC).

Més fotos de cala s'Alguer amb ginesta florida