Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 6 de maig del 2018

Dijous 3 de maig: fort ascens de la temperatura mínima, amb tramuntana i quatre gotes

Núvols modelats pel vent de tramuntana que bufava el passat dijous 3 de maig a primeres hores de la tarda. Foto mostrada a la web de Ràdio Palamós.

El passat dijous 3 de maig, la situació meteorològica de la nostre vila va estar influenciada per una clara entrada de vent de tramuntana.
La presència d'una àmplia pertorbació centrada sobre el mar Tirrè i l'acostament de l'anticicló de les Açores per l'oest de la península, van generar un fort gradient isobàric al golf de Lleó, la qual cosa es va traduir en forma de tramuntana moderada, amb alguns cops forts. A Palamós, la tramuntana va bufar a uns 25-30 km/h de mitjana en el seu punt àlgid, entre les 14:30 i les 17:00h, i a uns 10-20 km/h la resta del dia. La ratxa màxima va arribar fins als 69 km/h al barri vell.

Altres ratxes de tramuntana assolides el passat dijous 3 de maig a l'Empordà, segons Meteocat i Meteoclimatic:

Portbou 136,4 km/h., Pantà de Darnius-Boadella 90 km/h., La Jonquera 85 km/h., Bellcaire d'Empordà 80 km/h., Palafrugell 79 km/h., Torroella de Montgrí 74 km/h., Castelló d'Empúries 71 km/h.

Mapa de pressió en superfície del passat dijous 3 de maig a les 16:50h. S'observa una situació típica de tramuntana al golf de Lleó, amb l'anticicló de les Açores entrant per l'oest de la península i una àmplia pertorbació centrada al mar Tirrè.

El vent de tramuntana, en aquesta ocasió no es va endur la nuvolositat, sinó tot el contrari. Degut a l'àmplia àrea geogràfica que abraçava la pertorbació italiana, així com la proximitat al seu braç de precipitacions, ens van entrar diverses bandes de núvols que arribaven des del golf de Lleó i, fins i tot, s'arribaren a escapar quatre gotes inapreciables durant diversos moments de la jornada, repartits entre el matí, la tarda i sobretot la nit. No obstant això, la quantitat de precipitació va ser inapreciable a la nostre vila.
En altres indrets de la comarca van recollir-se 0,3 mm a Torroella de Montgrí., 0,3 mm a La Tallada d'Empordà., 0,2 mm a La Bisbal d'Empordà i 0,2 mm a Monells.

Imatge composada dels radars meteorològics del passat dijous 3 de maig a les 23:48h. Veiem la presència de bandes de precipitació entrant de mar cap a terra. 

D'altre banda, entre el vent i el cel ennuvolat, la temperatura mínima va experimentar una pujada important respecte el dia anterior.
Per exemple, a Torroella de Montgrí la mínima va ser 8,8 ºC més alta que la del dia abans (dimecres 4,6 ºC i dijous 13,4 ºC).
A Palamós també hi va haver una pujada molt remarcable de la temperatura mínima, ja que aquesta fou 6,1 ºC més elevada (dimecres 7,5 ºC i dijous 13,6 ºC).

Arribada de la barca Ramona acompanyada per un estol de gavians i marejol, el passat dijous 3 de maig. 

Més dades meteorològiques del passat dijous 3 de maig del 2018 a Palamós., temperatura màxima 19,8 ºC, mínima 13,6 ºC. Estat del cel dominat pels núvols., al llarg del matí s'observaren de 6/8 a 8/8 Cu i Sc, roina inapreciable., al migdia hi van haver de 5/8 a 7/8 Sc, alguns Sc radiatus., a la tarda i al vespre es van mantenir de 6/8 a 8/8 Cu i Sc, roina inapreciable i observació de Sc undulatus.
Vent: fins les 14:30h hi va haver vent del N, NNO i NO, a 10-15 km/h de mitjana., a partir de llavors vent de direcció N i NNO, a 25-30 km/h de mitjana., a partir de les 17:00h vent del NNO i NO, a 20 km/h de mitjana., a partir de les 22:00h vent del N, NNO i NO, a 15-20 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 69 km/h NNO.
Estat de la mar amb mar arrissada o un xic de marejol, però amb nombrosos blancalls mar endins.
Pressió atmosfèrica màxima 1010hPa, mínima 1006hPa. Humitat relativa màxima 67%, mínima 38%. (Dades de meteoclimatic.com)

Cel ennuvolat a la badia de Palamós, el passat dijous 3 de maig a primeres hores de la tarda.

Si fem l'habitual repàs a la temperatura màxima, en aquest cas a la registrada el passat dijous 3 de maig al Baix Empordà, es veu com aquesta va descendir cap a l'interior, però a la costa va pujar.
Per exemple, a La Bisbal d'Empordà la temperatura màxima va baixar 1,9 ºC respecte el dia anterior i a Torroella de Mongrí baixà 1,4 ºC, per contra, a Castell d'Aro la màxima va pujar 2,5 ºC i a Palamós pujà 2,0 ºC.
En aquest sentit, els 22,2 ºC de Bellcaire d'Empordà van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 19,6 ºC de Palamós-La Fosca van ser la màxima més baixa.

Finalment, la temperatura mínima va pujar de forma important a tot arreu, respecte el dimecres.
A Torroella de Montgrí la mínima va pujar 8,8 ºC, a La Tallada d'Empordà va ascendir 6,2 ºC i a Castell d'Aro la mínima fou 5,2 ºC més alta.
A Palamós ascendí 6,1 ºC.
Els 3,5 ºC que hi van haver a Monells foren la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 14,0 ºC de Bellcaire d'Empordà es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dijous 3 de maig al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 21,2 ºC (9,1 ºC)., La Tallada d'Empordà 20,8 ºC (9,6 ºC)., Monells 19,9 ºC (3,5 ºC)., Torroella de Montgrí 19,9 ºC (13,4 ºC)., La Bisbal d'Empordà 19,8 ºC (5,5 ºC).

Cel ennuvolat el passat dijous 3 de maig durant la posta de sol. Font: http://palamos.cam

Cel ennuvolat i mar arrissada a redòs del dic de protecció del port de Palamós, el passat dijous 3 de maig a les 20:36h. Font: càmera web del Club Nàutic Costa Brava.