Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 10 de maig del 2018

Dilluns 7 de maig: més calor, amb màximes de 26 ºC, però a la tarda cau alguna roina

Temps assolellat al port de Palamós, el passat dilluns 7 de maig a primeres hores de la tarda.

El passat dilluns 7 de maig vàrem tenir un altre dia plenament primaveral, amb calor moderada, però també amb alguns núvols de tarda que deixaren alguna roina en diferents indrets de la comarca.
L'ambient assolellat, amb la intensa radiació solar que ens cau en aquesta època de l'any, la presència d'una bombolla d'aire càlid, amb isotermes de 10,4 ºC a 850 hPa (segons el radiosondatge de Barcelona de les 13:00h) i l'entrada de garbí, van fer disparar la temperatura màxima cap a l'interior del Baix Empordà, amb molts valors d'entre 25 ºC i un xic per sobre dels 26 ºC.
Per exemple, a Les Olives van assolir una màxima de 26,4 ºC, a Sobrestany 26,2 ºC, a La Bisbal d'Empordà 26,0 ºC, a Torroella de Montgrí 25,9 ºC o a La Tallada d'Empordà 25,6 ºC, entre d'altres registres similars.
A Palamós, tal com és habitual, la influència del vent de mar va fer que la temperatura màxima quedés molt més aturada i, fins i tot, baixés respecte el diumenge. En aquest sentit, si el passat diumenge vàrem tenir una màxima de 21,0 ºC al barri vell, el passat dilluns tan sols vam assolir 18,9 ºC .

Temps assolellat a la platja Gran de Palamós, el passat dilluns 7 de maig a primeres hores de la tarda. 

D'altre banda, la calor generada per l'ambient assolellat, l'elevat grau d'humitat relativa present a les capes baixes i mitjanes de la troposfera, la formació d'una àrea de convergència de vent, la presència d'aire fred en altura, amb isos de -16,8 ºC a 500 hPa (segons el radiosondatge de Barcelona de les 13:00h) i el forçament orogràfic, van fer crèixer núvols de tempesta a l'interior i al prelitoral de Girona.
A la nostre vila, aquest fet només va comportar un augment molt important de la nuvolositat a partir de mitja tarda i fins al vespre, amb un cel força amenaçador. Malgrat tot, tal com sol succeir en aquestes situacions, les nuvolades de l'interior s'anaren desfent a mesura que s'acostaven a la costa i només ens deixaren alguna roina inapreciable i alguna virga.
En altres indrets de la comarca encara es van poder recollir algunes dècimes, com per exemple els 0,6 mm de Les Olives, els 0,4 mm de La Tallada d'Empordà, els 0,4 mm de Verges o els 0,2 mm de Bellcaire d'Empordà.

Cumulonimbus observat des de Palamós el passat dilluns 7 de maig, mirant cap a l'horitzó nord, a primeres hores de la tarda.

Més dades meteorològiques del passat dilluns 7 de maig del 2018 a Palamós., temperatura màxima 18,9 ºC, mínima 15,7 ºC. Estat del cel: a primeres hores del matí hi van haver 7/8 Cu i Sc., a mesura que anava avançant la jornada van anar apareixent grans clarianes, fins a deixar un migdia assolellat i unes primeres hores de la tarda dominades pel sol, amb de 2/8 a 5/8 Ac, juntament amb de 1/8 a 3/8 Cu, aparició de Cb a l'hortizó nord, a la llunyania, juntament amb boirina enterbolint el paisatge de la badia., al llarg de la tarda i al vespre els núvols van augmentar, amb de 4/8 a 5/8 Ac, i de 4/8 a 6/8 Cu i Sc, roina inapreciable i virga, aparició de raigs crepusculars.
Vent: fins les 10:00h hi va haver vent en calma o vent de direcció variable, a 2 km/h de mitjana., a partir de llavors vent de component SO, S i SSO, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 13:30h bufà vent del SO, SSO i S, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 16:30h va bufar vent del SO, SSO i S, a 10-15 km/h de mitjana., a partir de les 19:30h vent del E, NE i NNE, a 2-5 km/h de mitjana., a partir de les 22:30h vent en calma.
Ratxa màxima de vent 27 km/h SO.
Estat de la mar amb mar arrissada fins al migdia, a partir de llavors hi va haver marejol.
Pressió atmosfèrica màxima 1015hPa, mínima 1011hPa. Humitat relativa màxima 92%, mínima 83%. (Dades de meteoclimatic.com)

El passat dilluns 7 de maig ens va visitar el creuer Marella Dream, l'antic Thomson Dream. Vegeu notícia.

Marejol aixecat pel garbí i boirina enterbolint el paisatge que envolta la badia de Palamós, el passat dilluns 7 de maig a primeres hores de la tarda. 

En relació a les temperatures màximes que van tenir lloc el passat dilluns 7 de maig al Baix Empordà, es veu com aquestes van experimentar un petit ascens a l'interior, respecte el diumenge, però a la costa baixaren.
Per exemple, a Castell d'Aro la temperatura màxima va baixar 0,6 ºC respecte el dia abans i a Palamós baixà 2,1 ºC, per contra, a Torroella de Montgrí va pujar 1,8 ºC i a La Bisbal d'Empordà pujà 1,3 ºC.
En aquest sentit, els 26,4 ºC de Les Olives van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 18,9 ºC de Palamós van ser la màxima més baixa.

Així mateix, la temperatura mínima va pujar a tot arreu amb major o menor mesura, sense excepcions, degut al cel ennuvolat i a la bombolla d'aire càlid.
A Monells la mínima va ascendir 3,4 ºC respecte el dia anterior, a Torroella de Montgrí pujà 2,5 ºC i a La Bisbal d'Empordà va pujar 1,9 ºC.
A Palamós la mínima va ser 0,6 ºC més alta.
Els 12,3 ºC que hi van haver a Monells van ser la mínima més freda de la jornada, per contra, els 16,8 ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dilluns 7 de maig al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 26,0 ºC (13,0 ºC)., Torroella de Montgrí 25,9 ºC (13,7 ºC)., La Tallada d'Empordà 25,6 ºC (14,2 ºC)., Monells 25,2 ºC (12,3 ºC)., Castell d'Aro 23,1 ºC (13,4 ºC).

Més fotos del passat dilluns 7 de maig. Imatges captades a primeres hores de la tarda des del port de Palamós