Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 3 de maig del 2018

Dimarts 1 de maig: el mes de maig comença amb un raig

Cortines de precipitació sobre Castell d'Empordà, el passat dimarts 1 de maig a la tarda.

El passat dimarts 1 de maig, va ser un clar exemple del tipus de temps que sol definir el mes de maig, segons les dades empíriques, i els coneixements adquirits al llarg de la història recent pels nostres avantpassats.
La situació meteorològica va fer bona la dita " pel maig, cada dia un raig ", ja que la inestabilitat pròpia d'aquesta època de l'any, va generar alguns ruixats de tarda a la comarca baix-empordanesa. Degut a la presència d'un marcat tàlveg d'aire fred en altura, amb isotermes de -27,0 ºC a 500 hPa (segons dades del radiosondatge de Barcelona de les 13:00h), i la formació d'una àrea de convergència de vents, entre d'altres aspectes, es va poder veure el creixement de cúmuls força gruixuts a partir del migdia.
Els núvols de desenvolupament vertical, finalment, van descarregar alguns petits ruixats inconnexos a mitja tarda. A Palamós, només es recolliren 1,2 mm al barri vell i 0,2 mm a La Fosca.
Altres dades de precipitació recollida al Baix Empordà durant la tarda del diumenge, van ser els 1,0 mm de Torroella de Montgrí, els 0,4 mm de Palafrugell o els 0,3 mm de Calonge.

D'altre banda, els núvols abundants i la presència d'una massa d'aire fred molt important per ser l'inici del mes de maig, amb isotermes de 1,4 ºC a 850 hPa (segons dades del radiosondatge de Barcelona de les 13:00h), provocaren que la temperatura màxima fos poc càlida. De fet, altre vegada vàrem tenir uns registres més propis de finals d'hivern que no pas del mes de maig. En aquests sentit, trobem que la màxima més alta de la comarca tan sols va marcar 18,9 ºC a Monells, a més, a Sant Feliu de Guíxols van tenir la màxima més baixa, amb només 15,6 ºC, un valor que feia poc recomanable anar amb màniga curta.
De nit, la manca de vent i l'aire fred que va entrar, van fer desplomar el mercuri fins a valors hivernals a l'interior de la comarca, amb els 2,9 ºC de Monells com a mínima més freda. Sens dubte, a primera hora del matí va ser més que necesari sortir ben abrigats de casa.

Imatge composada dels radars meteorològics del passat dimarts 1 de maig a les 18:06h. Veiem un ruixat a sobre de Palamós.

Mapa de temperatura i geopotencial a 500 hPa, del passat dimarts 1 de maig a les 14:00h. Veiem un profund tàlveg d'aire fred a sobre nostre.

Més dades meteorològiques del passat dimarts 1 de maig del 2018 a Palamós., temperatura màxima 17,3 ºC, mínima 9,6 ºC. Estat del cel molt variable i un xic caòtic., al llarg del matí vàrem tenir un temps assolellat o resol, amb de 5/8 a 7/8 Ac i As., a partir del migdia aparició de 3/8 a 6/8 Cu, juntament amb 2/8 o 4/8 Ac., a la tarda cel ennuvolat a estones, amb de 4/8 a 7/8 Cu, caiguda d'un petit ruixat, juntament amb de 2/8 a 4/8 Ac i As., al vespre només van quedar 1/8 Cu i Sc.
Vent: fins les 06:00h hi va haver vent de direcció NO i O, a 2-5 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de llavors s'aprecià vent del N, NNO i NO, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 11:30h vent del N, NNO i NNE, a 10-15 km/h de mitjana., a partir de les 16:30h s'observà vent del SO i SSO, a 10-15 km/h de mitjana., a partir de les 18:30h vent del O i SO, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 20:30h hi va haver vent en calma., a partir de les 22:30h s'observà vent del NO i O, a 5-10 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 35 km/h SSO.
Estat de la mar amb mar arrissada o marejol al matí, lleugera mar de fons de migjorn, i marejol a la tarda., mar endins es veien molts blancalls.
Pressió atmosfèrica màxima 1013hPa, mínima 1011hPa. Humitat relativa màxima 76%, mínima 38%. (Dades de meteoclimatic.com)

Creixement de cúmuls el passat dimarts 1 de maig a primeres hores de la tarda. Font: http://palamos.cam

En un altre ordre de coses, les temperatures màximes que van tenir lloc el passat dimarts 1 de maig al Baix Empordà, van baixar de forma més o menys remarcable respecte el dia anterior, degut als factors esmentats anteriorment.
Per exemple, a Monells la màxima va descendir 3,4 ºC respecte el dilluns, a La Tallada d'Empordà baixà 1,9 ºC i a Castell d'Aro descendí 0,7 ºC.
A Palamós hi trobem una excepció, ja que aquí va pujar 1,2 ºC.
En aquest sentit, els 18,9 ºC de Torroella de Montgrí van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 15,6 ºC de Sant Feliu de Guíxols foren la màxima més baixa.

Si ens fixem en la temperatura mínima, podem comprobar com aquesta va variar poc respecte el dilluns i, a més, també va tenir comportaments dispars.
Per exemple, a La Tallada d'Empordà la mínima va ascendir 0,6 ºC respecte el dia anterior i a Torroella de Montgrí pujà 0,4 ºC, per contra, a La Bisbal d'Empordà va baixar 1,4 ºC i a Monells baixà 0,3 ºC.
A Palamós la temperatura mínima fou 0,3 ºC més elevada.
Els 2,9 ºC que hi van haver a Monells van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 9,6 ºC de Palamós es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dimarts 1 de maig al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Torroella de Montgrí 18,9 ºC (6,2 ºC)., La Bisbal d'Empordà 18,6 ºC (4,2 ºC)., La Tallada d'Empordà 17,7 ºC (5,7 ºC)., Monells 17,4 ºC (2,9 ºC)., Castell d'Aro 17,0 ºC (5,3 ºC).

Mar plana o arrissada, el passat dimarts 1 de maig a les 14:30h, amb abundants altocúmuls. Font: càmera web del Club Nàutic Costa Brava (Palamós).