Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 30 de maig del 2018

Dissabte 26 de maig: pujada important de la temperatura mínima i quatre gotes de fang

Un cotxe ben tacat per culpa de la pluja de fang que va caure la matinada del passat dissabte 26 de maig. 

El passat dissabte 26 de maig, la primavera ens va deixar un bon regal en forma de pluja de fang i la monotonia meteorològica es va trencar de forma transitòria durant la matinada.
El pas d'una línia d'inestabilitat, generada per la presència d'un embossament d'aire fred en altura a la vertical de la península, amb isotermes de -20 ºC al seu centre, va deixar-nos alguns plugims anecdòtics al llarg de la matinada. A Palamós, les lleus precipitacions només van deixar 1,2 mm a La Fosca i 0,8 mm al centre del barri vell. Cal remarcar que aquestes quatre gotes venien acompanyades de fang i els cotxes estacionats a l'exterior es van llevar ben tacats.
Aquesta pluja de fang, tal com sol succeir habitualment, va ser deguda a una important intrusió de polsim del Sàhara a l'atmosfera. El fort vent de component sud que bufava en altura a 45 nusos, va empènyer amb celeritat la pols del desert del Sàhara aixecada per les tempestes que hi van tenir lloc.

Altres dades de precipitació caiguda al Baix Empordà durant la matinada del passat dissabte 26 de maig, segons Meteocat i Meteoclimatic: 

Les Olives 1,8 mm., La Bisbal d'Empordà 1,4 mm., Monells 1,3 mm., Verges 1,2 mm., Palafrugell 1,2 mm., Castell d'Aro 1,1 mm., Calonge 1,1 mm., Torroella de Montgrí 1,0 mm., Bellcaire d'Empordà 1,0 mm.

D'altre banda, el cel ennuvolat que hi va haver de matinada i l'arribada de la massa d'aire tropical continental, van fer disparar la temperatura mínima a tota la comarca baix-empordanesa, sobretot a l'interior. En aquest sentit, es pot comprobar que a Monells, l'indret tradicionalment més fred, la mínima va ascendir 4,0 ºC respecte el divendres (divendres 9,0 ºC i dissabte 13,0 ºC).
A Palamós la mínima va pujar 1,9 ºC (divendres 14,7 ºC i dissabte 16,6 ºC).

Un altre aspecte destacable que ens deixà el panorama meteorològic del passat dissabte 26 de maig, va ser la presència d'una marcada mar de fons de migjorn, amb onades de 0,5 a 1 metre d'altura.

Mapa de càrrega de pols a l'atmosfera del passat dissabte 26 de maig a les dues de la matinada. Veiem una important intrusió de polsim del Sàhara, amb 1922 mil·ligrams per metre quadrat a sobre nostre.

Mapa de vent a 5500 metres d'altura. Podem apreciar vent del sud a 45 nusos, provinent del nord d'Àfrica, amb la qual cosa va arribar-nos una important intrusió de polsim del Sàhara, alhora que les precipitacions viatjaren de sud a nord.

Més dades meteorològiques del passat dissabte 26 de maig del 2018 a Palamós., temperatura màxima 22,8 ºC, mínima 16,6 ºC.
Estat del cel: de matinada cel tapat i plugim, amb algun tro llunyà., a primeres hores del matí cel ennuvolat, amb de 7/8 a 8/8 Cb, Cu, Sc i St, algun tro llunyà., els núvols van marxar ràpidament fins a deixar un matí i un migdia assolellats, amb de 2/8 a 4/8 Ci i Ac., a la tarda continuació del temps assolellat, amb de 0/8 a 3/8 Ci i Ac.
Vent: fins les 06:00h hi va haver vent del NO i N, a 5 km/h de mitjana., a partir de llavors vent de direcció N, NNO i NNE, a 10-15 km/h de mitjana., a partir de les 08:00h vent del N, NNO i NNE a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 10:00h s'aprecià vent del E, NE i NNE, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 16:00h hi hagué vent del NE, ENE i NNE, a 2-5 km/h de mitjana., a partir de les 22:30h va bufar vent del N, NNO i NNE, a 5 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 27 km/h N.
Estat de la mar amb maror, mar de fons de migjorn, ones de 0,5-1 metre.
Pressió atmosfèrica màxima 1016hPa, mínima 1014hPa. Humitat relativa màxima 93%, mínima 55%. (Dades de meteoclimatic.com)

Imatges composades dels radars meteorològics del passat dissabte 26 de maig a les 03:24h. S'observen febles precipitacions a sobre de Palamós i en altres punts del país.

Mapa de llamps del passat dissabte 26 de maig. Podem apreciar algunes descàrregues al davant de Palamós, a sobre el mar, de matinada i a primeres hores del matí.

Pel que fa a les temperatures màximes que van tenir lloc el passat dissabte 26 de maig al Baix Empordà, es veu com els registres van variar molt poc respecte el divendres.
Per exemple, a La Tallada d'Empordà la màxima va ascendir 0,9 ºC respecte el dia abans, a Castell d'Aro no va patir cap canvi i a La Bisbal d'Empordà va ser 0,6 ºC més baixa.
A Palamós la màxima fou 0,8 ºC més elevada.
En aquest sentit, els 26,8 ºC de Monells van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 22,8 ºC de Palamós foren la màxima més baixa.

Si ens fixem en la temperatura mínima, podem comprobar com aquesta va pujar a totes les estacions meteorològiques de forma més o menys important, respecte el dia abans, degut als factors mencionats anteriorment.
Per exemple, a Monells la mínima va ascendir 4,0 ºC respecte el dia anterior, a La Tallada d'Empordà ascendí 3,7 ºC i a Castell d'Aro la mínima fou 3,4 ºC més alta.
A Palamós la mínima va pujar 1,9 ºC.
Els 13,0 ºC que hi van haver a Monells van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 17,4 ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dissabte 26 de maig al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 26,8 ºC (13,0 ºC)., La Bisbal d'Empordà 25,4 ºC (14,1 ºC)., La Tallada d'Empordà 25,2 ºC (14,7 ºC)., Torroella de Montgrí 24,4 ºC (14,6 ºC)., Castell d'Aro 23,8 ºC (14,7 ºC).

La pluja de fang va embrutar la càmera de TV3 que hi ha instal·lada a Platja d'Aro. També podem observar la mar de fons que hi havia a les 16:33h, el cel blanquinós degut a la pols en suspensió i una humitat relativa del 55 % degut a la presència de provences o gregal.