Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 18 de maig del 2018

Dimarts 15 de maig: el Sol apareix, la temperatura puja i 5ª escala de creuer consecutiva

Paisatge florit, obertura de clarianes i el creuer Seabourn Ovation amarrat al port de Palamós, el passat dimarts 15 de maig a primeres hores de la tarda. 

El passat dimarts 15 de maig vàrem tenir una primera part de la jornada dominada pels núvols. No obstant això, quan semblava que altre cop tindriem la visita de les pluges, els núvols van anar a menys amb el pas de les hores. L'obertura de clarianes a partir del migdia, va donar pas a una tarda assolellada que va fer pujar la temperatura màxima de forma generosa respecte el dia anterior.
L'ambient assolellat i l'arribada d'una massa d'aire molt més càlida que la suportada en dies enrera, amb isotermes de 8,5 ºC a 850 hPa (segons el radiosondatge de Barcelona de les 13:00h), van fer disparar el mercuri cap a l'interior de la comarca, amb la qual cosa moltes màximes van arribar o superar lleugerament els 22 ºC.
En aquest sentit, a Monells la temperatura màxima va experimentar un pujada de 5,1 ºC respecte el dilluns (dilluns 17,2 ºC i dimarts 22,3 ºC).
A Palamós, la influència de l'aire fred del mar i el fet que van romandre alguns núvols baixos residuals fins a primeres hores de la tarda, van provocar que la pujada de la temperatura màxima fos més discreta (dilluns 15,3 ºC i dimarts 17,3 ºC).

Així mateix, els núvols baixos que tapaven el cel de matinada i a primeres hores del matí, també es van encarregar de fer pujar la temperatura mínima de forma destacable, respecte el dilluns. Per exemple, a Monells es va registrar una mínima 5,6 ºC més alta que la donada el dilluns (dilluns 3,5 ºC i dimarts 9,1 ºC).
A Palamós la temperatura mínima va registrar un ascens de 3,1 ºC respecte el dia abans (dilluns 8,3 ºC i dimarts 11,4 ºC). 

El creuer Seabourn Ovation amarrat al port de Palamós, el passat dimarts 15 de maig a primeres hores de la tarda, encara amb núvols baixos abundants, més presents cap a l'oest i sud-oest.

En un altre ordre de coses, s'ha de remarcar que el passat dimarts 15 de maig es va produir un fet històric a la nostre vila: la cinquena escala de creuer consecutiva.
Aquest esdeveniment insòlit va coincidir amb el viatge inaugural per la Mediterrània del creuer Seabourn Ovation. El creuer pertany a la naviliera Seabourn Cruise Line, i aquest any només té prevista aquesta escala a Palamós. Vegeu notícia.

El proper esdeveniment relacionat amb el tema dels creuers, s'ha de donar el pròxim dilluns 21 de maig. Aquella jornada coincidiran dos creuers alhora en el port palamosí, el creuer Seabourn Encore i el creuer Star Pride.

Més dades meteorològiques del passat dimarts 15 de maig del 2018 a Palamós., temperatura màxima 17,3 ºC, mínima 11,4 ºC. Estat del cel: al llarg del matí es va donar un domini dels núvols baixos, a estones amb cel amenaçador, de 6/8 a 8/8 Cu i Sc., a partir del migdia aparició de clarianes, amb de 4/8 a 6/8 Sc, juntament amb 2/8 o 3/8 Ci i Ac., a la tarda els núvols van anar desapareixent, amb de 0/8 a 4/8 Sc i de 1/8 a 3/8 Ci i Ac.
Vent: fins les 04:30h hi va haver vent de direcció SO, OSO i O, a 5 km/h de mitjana., a partir de llavors s'aprecià vent del OSO, O i ONO, a 2-5 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de les 10:30h vent del E, SE i SSE, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 12:30h s'observà vent del SO, S i SSE, a 2-5 km/h de mitjana., a partir de les 15:00h vent del SSO, S i SSE, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 16:30h hi va haver vent de direcció SO, S i SSO, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 20:00h vent del SO, SSO i S, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 21:30h bufà vent del NO, O i OSO, a 2-5 km/h de mitjana o hi va haver vent en calma.
Ratxa màxima de vent 23 km/h S.
Estat de la mar amb mar plana o arrissada al matí, mar arrissada o marejol a la tarda.
Pressió atmosfèrica màxima 1016hPa, mínima 1014hPa. Humitat relativa màxima 86%, mínima 61%. (Dades de meteoclimatic.com)

El passat dimarts 15 de maig es va poder veure el nivell del mar més baix del normal, i algunes algues quedaren exposades a la superfície, malgrat que la pressió en superfície no fou gaire elevada, amb un màxim de 1016 hPa, un fet prou curiós. 
Segurament, com que el nivell del mar s'ha mantingut en nivells prou elevats durant les darreres setmanes, les algues han pogut crèixer més a prop de la superfície i, llavors, quan el nivell del mar ha baixat una mica o s'ha normalitzat, aquestes algues han quedat al descobert. 

Posta de sol del passat dimarts 15 de maig, amb algun núvol prim. Font: http://palamos.cam

Posta de sol del passat dimarts 15 de maig, amb algun núvol prim. Font: http://palamos.cam

Com sempre, si ens fixem en les temperatures màximes que van tenir lloc el passat dimarts 15 de maig al Baix Empordà, es veu com aquestes van pujar de forma més o menys remarcable respecte el dia anterior.
Per exemple, a Monells la màxima va ascendir 5,1 ºC respecte el dilluns, a La Bisbal d'Empordà pujà 4,4 ºC i a Torroella de Montgrí ascendí 3,9 ºC.
A Palamós la màxima va pujar 2,0 ºC.
En aquest sentit, els 22,5 ºC de Les Olives van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 17,3 ºC de Palamós foren la màxima més baixa.

Si ens fixem en la temperatura mínima, podem comprobar com aquesta va pujar a tota arreu amb més o menys ganes.
Per exemple, a Monells la mínima va ascendir 5,6 ºC respecte el dia anterior, a La Bisbal d'Empordà va pujar 4,8 ºC i a Castell d'Aro pujà 4,3 ºC.
A Palamós la temperatura mínima fou 3,1 ºC més alta.
Els 9,1 ºC que hi van haver a Monells van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 11,7 ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dimarts 15 de maig al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 22,3 ºC (9,1 ºC)., Torroella de Montgrí 22,0 ºC (10,4 ºC)., La Tallada d'Empordà 21,6 ºC (10,1 ºC)., La Bisbal d'Empordà 21,3 ºC (9,5 ºC)., Castell d'Aro 19,7 ºC (9,9 ºC).

Més fotos del passat dimarts 15 de maig, amb alguns núvols baixos, temps assolellat i la cinquena escala de creuer consecutiva, un fet històric