Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 24 de maig del 2018

Diumenge 20 de maig: paisatges encisadors de primavera al Baix Empordà

Parheli aparegut a l'esquerra del sol el passat diumenge 20 de maig al vespre a Ullastret (Baix Empordà). L'arribada d'un tel de núvols alts va permetre l'aparició d'aquest curiós fenomen òptic.

El passat diumenge 20 de maig, la situació meteorològica es va mostrar molt tranquil·la a la nostre comarca, però això no va impedir que es pogués gaudir d'un autèntic espectacle.
La primavera ufanosa ha convertit el paisatge en un bonic mosaic de colors, amb el verd com a protagonista. No obstant això, alguns camps s'han vestit de color vermell, gràcies a la bucòlica floració de les roelles, la qual ha substituït el color groc de la colza, encara que el color groc no ha desaparegut del tot degut a la floració de la ginesta.

Per si no ni hagués prou amb uns paisatges ja de per si idíl·lics, actualment podem comprobar com la inundació dels camps d'arròs situats entre Pals i Torroella de Montgrí són un pol d'atracció per a diverses espècies d'ocells característics de les zones humides, com per exemple agrons blancs, cames llargues i els omnipresents ànecs collverd.

Com a colofó final a una jornada primaveral, l'arribada d'un tel de núvols alts, va fer que el dia acabés amb un curiós parheli a l'esquerra del Sol. Sens dubte, faci el  temps que faci, el paisatge rural de l'interior del Baix Empordà o rerapaís, és un regal per la vista que defuig de la voràgine depredadora/destructora que afecta la franja costanera.

Bonic camp de roelles observat el passat diumenge 20 de maig a Ullastret.

Camp d'arròs omplint-se d'aigua el passat diumenge 20 de maig. Foto captada des de Pals, amb el massís  del Montgrí al fons de la imatge. 

Dades meteorològiques del passat diumenge 20 de maig del 2018 a Palamós., temperatura màxima 22,7 ºC, mínima 14,6 ºC. Estat del cel dominat pel sol., al matí es van veure de 2/8 a 4/8 Ci, Cs i 1/8 o 3/8 Sc i St., a la tarda s'observaren de 4/8 a 6/8 Ci i Cs, juntament amb 1/8 o 3/8 St, aparició d'un parheli al vespre i boira tapant el Puig Cargol.
Vent: fins les 08:30h hi va haver vent en calma., a partir de llavors vent de direcció N, NNE i NNO, a 10-15 km/h de mitjana., a partir de les 13:00h vent del NNE i NE, a 10-15 km/h de mitjana., a partir de les 17:00h va entrar vent del NE, ENE i E, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 20:00h s'observà vent de direcció E i ENE, a 2-5 km/h de mitjana., a partir de les 21:30h vent en calma o vent de component variable, a 2 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 35 km/h NE.
Estat de la mar amb mar plana o arrissada de bon matí i al vespre, marejol la resta del dia.
Pressió atmosfèrica màxima 1015hPa, mínima 1012hPa. Humitat relativa màxima 91%, mínima 52%. (Dades de meteoclimatic.com)

Parheli aparegut a l'esquerra del sol el passat diumenge 20 de maig al vespre a Ullastret (Baix Empordà). L'arribada d'un tel de núvols alts va permetre l'aparició d'aquest curiós fenomen òptic.

En un altre ordre de coses, si mirem les temperatures màximes assolides el passat diumenge 20 de maig al Baix Empordà, es veu com aquestes van experimentar un lleu descens a l'interior, però a la costa pujaren.
Per exemple, a La Bisbal d'Empordà la màxima va baixar 1,5 ºC respecte el dissabte i a Monells baixà 1,3 ºC, per contra, a Palamós va pujar 0,5 ºC i a Castell d'Aro ascendí 0,1 ºC.
En aquest sentit, els 25,0 ºC de Calonge van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 22,1 ºC de Palafrugell van ser la màxima més baixa.

Per acabar el resum meteorològic, només falta afegir que la temperatura mínima va pujar de forma tímida respecte el dia abans.
A La Tallada d'Empordà la mínima va pujar 1,0 ºC respecte el dissabte, a Castell d'Aro pujà 0,7 ºC i a Torroella de Montgrí va ascendir 0,2 ºC.
A Palamós ascendí 1,4 ºC.
Els 8,8 ºC que hi van haver a Monells foren la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 14,6 ºC de Palamós es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat diumenge 20 de maig al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Torroella de Montgrí 24,3 ºC (11,5 ºC)., Castell d'Aro 24,3 ºC (12,1 ºC)., Monells 23,9 ºC (8,8 ºC)., La Tallada d'Empordà 23,7 ºC (11,1 ºC)., La Bisbal d'Empordà 23,7 ºC (10,3 ºC).

Fotos realitzades a Pals i a Torroella de Montgrí, on veiem els arrossars omplint-se d'aigua i algunes espècies d'ocells típics de zones humides

Cames llargues (Himantopus himantopus)

Cames llargues (Himantopus himantopus)

Agró blanc (Ardea Alba).

Agró blanc (Ardea Alba).








Camps de roelles observats a Ullastret