Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 26 de maig del 2018

Dimarts 22 de maig: cúmuls primaverals, però la pluja passa de llarg

Cúmuls en creixement el passat dimarts 22 de maig al matí. Imatge captada des del barri de les Cases Noves.

El matí del passat dimarts 22 de maig, ens va deixar tot un reguitzell de cúmuls que anaven creixent a l'empara d'una certa inestabilitat atmosfèrica.
L'ambient carregat d'humitat, l'escalfor del sol matinal, la presència d'un embossament d'aire fred en alçada, amb isotermes de -18,3 ºC a 500 hPa (dada del radiosondatge de Barcelona de les 13:00h), i l'entrada de vent fluixet de component est en superfície, van alimentar els núvols de desenvolupament vertical que podem apreciar a les imatges.
Esl cúmuls ens deixaren un celatge molt fotogènic al llarg del matí-migdia i, fins i tot, s'observà molta negror mirant cap l'horitzó sud-oest, oest i nord-oest. No obstant això, tal com és habitual en aquestes situacions, a Palamós no va ploure, però a la població veïna de Calonge s'arribaren a escapar quatre gotes inapreciables.
A la resta del Baix Empordà trobem algunes localitats on els núvols si que hi van descarregar precipitació. En aquest sentit, trobem 9,4 mm de La Bisbal d'Empordà, 7,4 mm a Castell d'Aro, 3,0 mm a Sant Feliu de Guíxols i 0,2 mm a Monells. Dades de Meteocat i Meteoclimatic

En altres indrets de la demarcació de Girona, especialment cap al prelitoral i interior, la pluja encara fou més generosa. Alguns dels registres més destacats donaren 48,2 mm a Sant Gregori, 47,2 mm a Espinelves, Darnius 33,4 mm, Sant Esteve d'en Bas 22,6 mm, Castellfollit de la Roca 18,2 mm o Albanyà 17,8 mm. Dades de Meteoclimatic 

Els núvols presents i les precipitacions, no evitaren que el sol dominés bona part del matí i el migdia. Aquest fet, unit a la presència d'una bombolla d'aire càlid a les capes baixes de la troposfera, amb isotermes de 9,1 ºC a 850 hPa, van fer pujar la temperatura respecte el dia anterior. Per exemple, a Monells van tenir una màxima 2,7 ºC més elevada (dilluns 22,5 ºC i dimarts 25,2 ºC).
A Palamós, malgrat tot, el vent de mar va fer que la màxima baixés 0,2 ºC respecte el dia abans.

Fotos dels cúmuls que creixien el passat dimarts al matí




Més dades meteorològiques del passat dimarts 22 de maig del 2018 a Palamós., temperatura màxima 20,7 ºC, mínima 15,2 ºC. Estat del cel: al llarg del matí i al migdia hi van haver núvols i clarianes extenses, amb de 4/8 a 6/8 Cu., a partir del migdia-primeres hores de la tarda es va veure cel de grop cap al sud-oest, oest i nord-oest, amb 6/8 o 7/8 Cu., amb el pas de les hores els núvols es dissiparen fins a deixar una tarda assolellada, amb de 1/8 a 4/8 Cu, Sc i St, juntament amb 1/8 o 3/8 Ac i As.
Vent: fins les 10:30h hi va haver vent en calma o vent del NNO, NO i O, a 2 km/h de mitjana., a partir de llavors s'aprecià vent del E, ENE i ESE, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 14:30h vent en calma., a partir de les 16:00h s'observà vent del O i SO, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 17:30h bufà vent del SO, S i SSE, a 2-5 km/h de mitjana., a partir de les 21:00h hi va haver vent de direcció SO, OSO i O, a 2-5 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 21 km/h E.
Estat de la mar amb mar plana o arrissada de bon matí i al vespre, un xic de marejol a les hores centrals.
Pressió atmosfèrica màxima 1016hPa, mínima 1010hPa. Humitat relativa màxima 91%, mínima 74%. (Dades de meteoclimatic.com)

Més fotos dels cúmuls que creixien el passat dimarts al matí




Com sempre, si ens fixem en les temperatures màximes que van tenir lloc el passat dimarts 22 de maig al Baix Empordà, es veu com aquestes van pujar de forma més o menys remarcable respecte el dia anterior.
Per exemple, a Monells la màxima va ascendir 2,7 ºC respecte el dilluns, a La Bisbal d'Empordà pujà 2,4 ºC i a Torroella de Montgrí ascendí 2,0 ºC.
L'excepció apareix a Palamós, ja que la màxima va baixar 0,2 ºC.
En aquest sentit, els 25,2 ºC de Monells van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 20,7 ºC de Palamós foren la màxima més baixa.

Si ens fixem en la temperatura mínima, podem comprobar com aquesta va pujar a tota arreu amb més o menys ganes.
Per exemple, a La Tallada d'Empordà la mínima va ascendir 2,7 ºC respecte el dia anterior, a La Bisbal d'Empordà va pujar 2,6 ºC i a Torroella de Montgrí pujà 1,9 ºC.
A Palamós la temperatura mínima fou 2,1 ºC més alta.
Els 10,3 ºC que hi van haver a Monells van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 15,2 ºC de Palamós es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dimarts 22 de maig al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 25,2 ºC (10,3 ºC)., La Tallada d'Empordà 24,7 ºC (12,7 ºC)., La Bisbal d'Empordà 23,7 ºC (12,1 ºC)., Torroella de Montgrí 23,6 ºC (13,1 ºC)., Castell d'Aro 23,5 ºC (12,4 ºC).

Seqüència d'imatges de la posta de sol del passat dimarts 22 de maig. Font: http://palamos.cam