Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 11 de maig del 2018

Dimarts 8 de maig: un cel molt amenaçador, però només cauen quatre gotes

Cel amenaçador i arribada de cortines de pluja, el passat dimarts 8 de maig a la tarda. Imatge captada des del Pla de Calonge.

El passat dimarts 8 de maig, es va repetir el mateix patró de temps del dia anterior.
Després d'un matí bàsicament assolellat o amb resol, però amb la presència d'abundants núvols alts i mitgencs que denotaven un proper canvi de temps, la situació meteorològica no va tardar gaire en inestabilitzar-se.
Una jornada més, es van unir diversos factors que facilitaren el creixement de nuvolades cap a l'interior i al prelitoral de Girona. L'àrea de baixa pressió que ens afectà, amb un mínim de 1008 hPa registrat al barri vell de Palamós, l'estancament de l'aire fred en altura, amb isotermes de -17 ºC a 500 hPa (segons el radiosondatge de Barcelona de les 13:00h), la formació d'una àrea de convergència de vent i el forçament orogràfic, entre d'altres paràmetres, van fer crèixer núvols de desenvolupament vertical que acabaren en Cumulonimbus lluny de la costa.
A la nostre comarca, els grans núvols de desenvolupament vertical només deixaren un ruixat una mica generós a La Bisbal d'Empordà, indret on recolliren 4,4 mm. En altres indrets de la comarca en prou feines van caure quatre gotes ja que, com és habitual, els núvols es desgastaren a mesura que s'apropaven a la línia litoral.
A Palamós, només es van comptabilitzar 0,4 mm al barri vell. Altres dades de precipitació foren els 1,3 mm de Calonge, els 0,2 mm de Les Olives o els 0,1 mm de Castell d'Aro. Tot i ser precipitacions purament anecdòtiques, encara es va poder escoltar el so d'algun tro llunyà. 

Imatge composada dels radars meteorològics del passat dimarts 8 de maig a les 16:54h. Veiem precipitacions sobre Palamós i en altres indrets de Catalunya.

Més dades meteorològiques del passat dimarts 8 de maig del 2018 a Palamós., temperatura màxima 19,6 ºC, mínima 14,6 ºC. Estat del cel molt variable., al llarg del matí vàrem tenir un temps assolellat o resol, amb de 5/8 a 6/8 Ci, Ac i As, juntament amb 3/8 o 4/8 Cu i Sc., a la tarda hi va haver un augment ràpid dels núvols, amb de 3/8 a 4/8 Ci, Ac i As, juntament amb 4/8 o 8/8 Cu i Sc, algun tro llunyà, plugim.
Vent: fins les 09:30h hi va haver vent de direcció ONO, O i OSO, a 2-5 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de llavors s'aprecià vent del S, SO i SSO, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 13:30h vent del SO, S i SSO, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 16:30h s'observà vent del S, SO i OSO, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 18:00h vent del SO, S i SSO, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 21:00h hi va haver vent de direcció variable, a 2-5 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 21 km/h SSO.
Estat de la mar amb mar plana a primeres hores del matí, a partir de llavors marejol.
Pressió atmosfèrica màxima 1012hPa, mínima 1008hPa. Humitat relativa màxima 92%, mínima 82%. (Dades de meteoclimatic.com)

Cortina de pluja caient sobre les Gavarres, el passat dimarts 8 de maig a primeres hores de la tarda. Imatge captada des de Calonge.

El cel amenaçador que es veia sobre la badia de Palamós, el passat dimarts 8 de maig a primeres hores de la tarda. Font: http://palamos.cam

En un altre ordre de coses, les temperatures màximes que van tenir lloc el passat dimarts 8 de maig al Baix Empordà, van baixar de forma més o menys remarcable respecte el dia anterior, degut als núvols abundants.
Per exemple, a Torroella de Montgrí la màxima va descendir 2,7 ºC respecte el dilluns, a La Tallada d'Empordà baixà 1,6 ºC i a Castell d'Aro descendí 0,7 ºC.
A Palamós hi trobem una excepció, ja que aquí va pujar 0,7 ºC.
En aquest sentit, els 25,8 ºC de Sobrestany van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 19,6 ºC de Palamós foren la màxima més baixa.

Si ens fixem en la temperatura mínima, podem comprobar com aquesta va baixar lleugerament respecte el dilluns.
Per exemple, a La Tallada d'Empordà la mínima va descendir 1,8 ºC respecte el dia anterior, a Torroella de Montgrí baixà 1,3 ºC i a La Bisbal d'Empordà va baixar 1,1 ºC.
A Palamós la temperatura mínima fou 1,1 ºC més baixa.
Els 11,2 ºC que hi van haver a Monells van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 15,0 ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dimarts 8 de maig al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 25,2 ºC (11,9 ºC)., Monells 24,9 ºC (11,2 ºC)., La Tallada d'Empordà 24,0 ºC (12,4 ºC)., Torroella de Montgrí 23,2 ºC (12,4 ºC)., Castell d'Aro 22,4 ºC (12,3 ºC).

Cel amenaçador observat el passat dimarts 8 de maig a les 16:11h. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge i Sant Antoni)