Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 15 de maig del 2018

Dissabte 12 de maig: el cel es va carregant

Cel cobert de núvols baixos, amb l'atmosfera saturada d'humitat i boira a les Gavarres, el passat dissabte 12 de maig. Font: http://palamos.cam

Després d'un matí amb moltes estones de sol, a partir del migdia i durant la tarda del passat dissabte 12 de maig, es va poder observar un augment molt important de núvols baixos. Els estratocúmuls i estrats deixaren un cel carregat que denotava l'arribada d'un altre canvi de temps. Així mateix, la boira que es deixava veure a sobre les Gavarres, també era un clar símptoma de l'arribada de pluges abundants.
Tal com diu la dita " Boira a les Gavarres, aigua a samalades ", les primeres precipitacions arribaren puntuals a darreres hores del dia, degut al pas d'un marcat tàlveg d'aire fred.
La nit-matinada de dissabte a diumenge, es presentà ben plujosa, així com també altres moments de la jornada dominical, amb precipitacions abundants. A Palamós, la pluja del dissabte a la nit va acumular un total de 1,4 mm a La Fosca i 0,8 mm al barri vell de Palamós. No obstant això, la pluja s'intensificà durant les hores següents i acumulà un total de 18,8 mm al barri vell de Palamós i 25,6 mm a La Fosca.

Imatge composada dels radars meteorològics del passat dissabte 12 de maig a les 21:54h. Veiem febles precipitacions a sobre de Palamós, però per l'oest ja s'acostava una franja de precipitacions més extenses i intenses.

Altres dades de precipitació caiguda el passat dissabte 12 de maig a la nit, segons Meteocat i Meteoclimatic (en el proper article hi sumaré la pluja caiguda en diumenge):

La Bisbal d'Empordà 11,2 mm., Monells 10,4 mm., La Tallada d'Empordà 7,9 mm., Castell d'Aro 6,6 mm., Torroella de Montgrí 6,1 mm., Calonge 6,0 mm., Les Olives 2,2 mm., Verges 1,4 mm., Sobrestany 0,8 mm., Bellcaire d'Empordà 0,4 mm., Palafrugell 0,2 mm.

Més dades meteorològiques del passat dissabte 12 de maig del 2018 a Palamós., temperatura màxima 19,2 ºC, mínima 9,7 ºC.
Estat del cel: a primeres hores del matí hi van haver 3/8 Cc i Ac, alguns undulatus, boirina cap a l'interior., durant les hores següents aparició de 2/8 a 5/8 Cu, Sc i St, a més de 1/8 a 4/8 Ac, boira a les Gavarres., a la tarda cel tapat, amb de 6/8 a 8/8 Cu, Sc i St., a la nit cel ennuvolat i plugim.
Vent: fins les 09:00h hi va haver vent en calma o vent del S i SSO, a 2 km/h de mitjana., a partir de llavors vent de direcció S i SSE, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 10:30h vent del S, SSE i SE, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 17:00h s'aprecià vent del S, SSE i SE, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 20:00h hi hagué vent del N, NE i NO, a 10-15 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 60 km/h N.
Estat de la mar amb mar arrissada a primeres hores del dia, marejol a partir del migdia.
Pressió atmosfèrica màxima 1016hPa, mínima 1011hPa. Humitat relativa màxima 93%, mínima 79%. (Dades de meteoclimatic.com)

Cel carregat de núvols baixos, el passat dissabte 12 de maig a les 20:11h. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge i Sant Antoni). 

Pel que fa a les temperatures màximes que van tenir lloc el passat dissabte 12 de maig al Baix Empordà, es veu com els registres van baixar amb més o menys entrega a quasi totes les poblacions.
Per exemple, a Torroella de Montgrí la màxima va descendir 3,5 ºC respecte el divendres, a La Tallada d'Empordà baixà 1,7 ºC i a La Bisbal d'Empordà va ser 1,1 ºC més baixa.
A Palamós hi trobem una excepció, ja que la màxima fou 1,4 ºC més elevada.
En aquest sentit, els 24,6 ºC de Sobrestany van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 19,0 ºC de Sant Feliu de Guíxols foren la màxima més baixa.

Si ens fixem en la temperatura mínima, podem comprobar com aquesta va baixar a totes les estacions meteorològiques de forma més o menys important, respecte el dia abans, degut al cel serè de la matinada i a la falta de vent en aquelles hores.
Per exemple, a Torroella de Montgrí la mínima va descendir 4,6 ºC respecte el dia anterior, a Monells descendí 3,7 ºC i a Castell d'Aro la  mínima fou 2,5 ºC més baixa.
A Palamós la mínima va baixar 6,0 ºC.
Els 8,0 ºC que hi van haver a Monells van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 14,0 ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dissabte 12 de maig al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 24,3 ºC (8,7 ºC)., La Tallada d'Empordà 23,9 ºC (8,9 ºC)., Monells 23,7 ºC (8,0 ºC)., Torroella de Montgrí 22,6 ºC (8,8 ºC)., Castell d'Aro 20,9 ºC (9,1 ºC).