Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 28 de maig del 2018

Dijous 24 de maig: la temperatura es dispara cap amunt, amb màximes de 28 ºC

Mapa de temperatura a 850 hPa (1500 metres d'altura), del passat dijous 24 de maig. Veiem com emergeix una bombolla d'aire càlid procedent del nord d'Àfrica.

El passat dijous 24 de maig, la temperatura màxima va seguir pujant al Baix Empordà, especialment cap a l'interior, fins assolir uns valors de gairebé estiu.
En aquest sentit, a Les Olives van tenir una temperatura màxima de 29,3 ºC, a Verges 28,3 ºC, a Sobrestany 28,2 ºC, a Monells també 28,2 ºC o a La Bisbal d'Empordà 27,9 ºC, entre d'altres registres similars.
Aquesta pujada del termòmetre es va donar gràcies al temps assolellat, a l'arribada de garbí reescalfat cap a l'interior i, sobretot, per la presència d'una bombolla d'aire tropical continental, amb isotermes de 13,0 ºC a 850 hPa, segons dades del radiosondatge de Barcelona de les 13:00h.
Malgrat aquesta calorada experimentada en diverses localitats, a prop del mar la temperatura va quedar molt més frenada, degut a l'efecte termoregulador de la massa d'aigua freda. A Palamós la màxima "només" va marcar 20,4 ºC, amb la qual cosa es pot deduir que aquesta va ser 0,1 ºC més baixa que la del dimecres. A Castell d'Aro la màxima també baixà lleugerament (dimecres 23,4 ºC i dijous 22,9 ºC).
Cal remarcar que la pujada de temperatura també es va notar en les mínimes.

Núvols baixos tapant el cel i presència de boirina, el passat dijous 24 de maig a les set del matí. Font: http://palamos.cam
L'elevada humitat relativa i el contrast de la massa d'aire càlid amb la temperatura freda del mar, van generar bancs de núvols baixos i boirines que afectaren la badia de Palamós a primeres hores del matí, però aquests núvols no van durar gaire, ja que al llarg del matí la nuvolositat es va anar desfent fins a desaparèixer.

Més dades meteorològiques del passat dijous 24 de maig del 2018 a Palamós., temperatura màxima 20,4 ºC, mínima 16,2 ºC. Estat del cel: a primeres hores del matí hi va haver cel tapat, amb de 5/8 a 7/8 St, boirina, juntament amb de 1/8 a 3/8 Ci i Cs., al llarg del matí-migdia s'obriren grans clarianes fins que el cel va quedar asserenat, però amb mala visibilitat del paisatge degut a la presència de bromes.
Vent: fins les 05:30h hi va haver vent del OSO i S, a 5 km/h de mitjana., a partir de llavors vent de direcció SSO, S i SSE, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 20:00h hi va haver vent del SSO, S i SSE, a 5-10 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 27 km/h S.
Estat de la mar amb marejol.
Pressió atmosfèrica màxima 1017hPa, mínima 1015hPa. Humitat relativa màxima 94%, mínima 84%. (Dades de meteoclimatic.com)

Tot seguit veiem l'evolució de la nuvolositat del passat dijous 24 de maig. El satèl·lit Meteosat en format visible ens mostra que a les vuit del matí hi havien núvols en diferents nivells, però a les dotze del migdia i a les vuit del vespre hi havia cel serè.  




Si fem l'habitual repàs general a la temperatura màxima, en aquest cas a la registrada el passat dijous 24 de maig al Baix Empordà, es veu com aquesta va pujar a totes les estacions meteorològiques de l'interior, però a la costa baixà.
Per exemple, a Castell d'Aro la temperatura màxima va baixar 0,5 ºC respecte el dia anterior i a Palamós descendí 0,1 ºC, per contra, a La Tallada d'Empordà va pujar 2,6 ºC i a Monells va ascendir 1,8 ºC.
En aquest sentit, els 29,3 ºC de Les Olives van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 20,4 ºC de Palamós van ser la màxima més baixa.

Finalment, la temperatura mínima va pujar a tot arreu respecte el dimecres.
A La Tallada d'Empordà la mínima va ascendir 2,4 ºC, a La Bisbal d'Empordà pujà 2,1 ºC i a Torroella de Montgrí la mínima fou 1,7 ºC més alta.
A Palamós ascendí 1,4 ºC.
Els 11,0 ºC que hi van haver a Monells foren la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 17,8 ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dijous 24 de maig al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 28,2 ºC (11,0 ºC)., La Bisbal d'Empordà 27,9 ºC (12,9 ºC)., La Tallada d'Empordà 27,8 ºC (13,4 ºC)., Torroella de Montgrí 26,0 ºC (13,6 ºC)., Castell d'Aro 22,9 ºC (13,5 ºC).