Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 2 de maig del 2018

Dilluns 30 d'abril: el mes d'abril acaba amb una altre garbinada i núvols esculpits pel vent

Altocumulus undulatus observats el passat dilluns 30 d'abril a primeres hores de la tarda. Imatge captada des del parc del Convent dels Agustins.

El passat dilluns 30 d'abril, l'acostament d'un profund tàlveg d'aire fred, va propiciar que hi hagués una altre garbinada destacable a la badia palamosina, però la ventada fou menys intensa que l'experimentada el dia anterior.
El vent de garbí va bufar de forma moderada i persistent a partir del migdia, amb una velocitat mitjana de 20-25 km/h en el seu punt àlgid. La ratxa màxima de vent va arribar fins als 52 km/h  al barri vell de Palamós. Com sol ser habitual en aquestes situacions, la circulació del vent pel damunt del mar va aixecar tràngol, amb onades d'un metre d'alçada, aproximadament, i nombrosos blancalls.
D'altre banda, al contrari d'allò succeït en anteriors ocasions, el vent de garbí no va fer disparar la temperatura a l'interior de la comarca, ja que a uns 1500 metres d'alçada ens afectava una massa d'aire fred, amb isotermes de 2,8 ºC, segons dades del radiosondatge de Barcelona de les 13:00h.
Això doncs, la màxima més alta comarcal es va donar a Monells i només va marcar 20,8 ºC, a més, la màxima més baixa de la nostre comarca va registrar-se a Palamós mateix, amb tan sols 16,1 ºC, un valor més propi de finals d'hivern que no pas de finals d'abril.

D'altre banda, si en superfície el vent es va fer notar, en altura aquest encara va ser més impetuós. A uns 700 hPa, a 3000 metres d'altura, el vent del sud-oest arribava fins a una velocitat de 35 nusos i a uns 500 hPa, a 5500 metres d'altura, el vent encara era més violent, arribant fins als 55 nusos.
Aquest fet va provocar la formació de curiosos Altocumulus stratiformis undulatus i Altocumulus lenticularis, els quals ens premiaren amb un tot espectacle de formes curioses que enriquiren el cel amb tota la seva magestuositat.
Sens dubte, es tractà d'un bonic teló de fons pels nombrosos practicants de surf d'estel que s'acostaren una vegada més fins a les aigües de la nostre badia.

Núvols lenticulars i surf d'estel a la badia de Palamós, el passat dilluns 30 d'abril a primeres hores de la tarda. 

Més dades meteorològiques del passat dilluns 30 d'abril del 2018 a Palamós., temperatura màxima 16,1 ºC, mínima 9,3 ºC. Estat del cel dominat pel sol o resol., a primeres hores del matí hi van haver de 0/8 a 2/8 Sc i St., a mesura que anava avançant la jornada van anar apareixent nombrosos núvols mitgencs, fins a deixar un migdia amb de 3/8 a 6/8 Ac i As, núvols undulatus i lenticulars, i de 1/8 a 3/8 Cu i Sc., al llarg de la tarda van veure's de 5/8 a 7/8 Ac i As, i 1/8 o 2/8 Sc i St, posta de sol acolorida.
Vent: fins les 09:00h hi va haver vent de direcció NO, O i OSO, a 2-5 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de llavors vent de component SE i E, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 12:00h bufà vent del S i SSE, a 15-20 km/h de mitjana., a partir de les 15:00h va bufar vent del S, SSO i SO, a 20-25 km/h de mitjana., a partir de les 22:00h vent del O, NO i NNO, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 23:00h s'aprecià vent del N, NNO i NO, a 10-15 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 52 km/h S.
Estat de la mar amb mar arrissada fins al migdia, a partir de llavors hi va haver maror.
Pressió atmosfèrica màxima 1013hPa, mínima 1010hPa. Humitat relativa màxima 84%, mínima 61%. (Dades de meteoclimatic.com)

Fotos de practicants de surf d'estel a la badia de Palamós, el passat dilluns 30 d'abril, amb el creuer Seabourn Quest atracat al moll Fèlix Ribera.




En relació a les temperatures màximes que van tenir lloc el passat dilluns 30 d'abril al Baix Empordà, es veu com aquestes van experimentar pocs canvis respecte el diumenge i, a més, també van tenir comportaments diferents segons l'indret.
Per exemple, a Castell d'Aro la temperatura màxima va baixar 1,0 ºC respecte el diumenge, a Monells va pujar 1,3 ºC i a Torroella de Montgrí no va variar.
A Palamós descendí 1,3 ºC.
En aquest sentit, els 20,8 ºC de Monells van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 16,1 ºC de Palamós van ser la màxima més baixa.

Així mateix, la temperatura mínima va patir una devallada més o menys accentuada a totes les poblacions.
A Castell d'Aro la mínima va descendir 1,8 ºC respecte el dia anterior, a Torroella de Montgrí baixà 1,3 ºC i a La Bisbal d'Empordà va baixar 0,9 ºC.
A Palamós la mínima va ser 1,3 ºC més baixa.
Els 3,2 ºC que hi van haver a Monells van ser la mínima més freda de la jornada, per contra, els 10,2 ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dilluns 30 d'abril al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 20,8 ºC (3,2 ºC)., Torroella de Montgrí 19,9 ºC (5,8 ºC)., La Bisbal d'Empordà 19,7 ºC (5,6 ºC)., La Tallada d'Empordà 19,6 ºC (5,1 ºC)., Castell d'Aro 17,7 ºC (5,5 ºC).

Més fotos de la garbinada i els núvols de vent que es van veure a Palamós el passat dilluns 30 d'abril