Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 22 de maig del 2018

Dissabte 19 de maig: més calor, Palamós, Terra de Mar i acció del CDR

Temps assolellat a la platja Gran de Palamós, el passat dissabte 19 de maig a primeres hores de la tarda. En primer pla veiem les creus plantades pel CDR Gavarres-Marítima i al fons de la imatge, a la llunyania, s'aprecien núvols de tempesta. 

El passat dissabte 19 de maig, a Palamós vàrem poder gaudir d'un ambient càlid i assolellat que va fer pujar la temperatura màxima altre vegada per sobre dels 20 ºC arran de mar, i per sobre dels 25 ºC a l'interior de la comarca baix-empordanesa. Sens dubte, es va tractar d'un bonica carta de presentació del famós festival mariner Palamós, Terra de Mar, aquest any dedicat a l'activitat dels pirates i corsaris, i més concretament al record de l'atac que l'any 1543 va patir Palamós per part de la flota dels corsaris turcs comandats pel temut Barba-rossa.

D'altre banda, la bonança primaveral o pre-estiuenca que es respirava al Baix Empordà, contrastava amb la inestabilitat atmosfèrica que hi ha havia en alguns punts de l'interior o prelitoral de Girona.
Degut a la formació d'una àmplia àrea de convergència de vents, l'escalfament del sòl i la presència d'un xic d'aire fred en altura, amb isotermes de -18 ºC a 500 hPa, entre d'altres factors, ajudaren a fer crèixer grans núvols de desenvolupament vertical a partir del migdia. Aquestes nuvolades tan sols es presentaren a la llunyania, com si fossin el teló de fons en un dia de sol i platja.
A les comarques gironines, els Cumulonimbus i Cumulus congestus descarregaren un total de 38,2 mm a Porqueres-Mata, 18,6 mm a Arbúcies, 14,4 mm a Albanyà, 12,2 mm a Salitja, 10,6 mm a Sant Privat d'en Bas o 7,4 mm a Castellfollit de la Roca, entre d'altres registres. Font: Meteoclimatic.

Aliens a la jornada inestable d'altres punts del país, el temps assolellat que vam tenir, la presència d'isotermes de 10 ºC a 850 hPa i l'entrada de vent fluixet de garbí a primeres hores de la tarda, van fer remuntar el mercuri respecte el dia anterior a totes les poblacions de la nostre comarca.
A Palamós es van registrar uns més que agradables 22,2 ºC de màxima. Això significa que la màxima fou 2,9 ºC més alta que la del divendres (divendres 19,3 ºC i dissabte 22,2 ºC).
La temperatura màxima encara es va enfilar més cap a l'interior del Baix Empordà, amb 26,2 ºC a Les Olives, 25,9 ºC a Sobrestany, 25,2 ºC a Monells o també 25,2 ºC a La Bisbal d'Empordà.

El pailebot Santa Eulàlia i la caravel·la Nao Victoria (rèplica del navili que entre 1519-1522 va realitzar la primera volta al món) amarrats al port de Palamós el passat dissabte 19 de maig, sota un sol de justícia.

Més dades meteorològiques del passat dissabte 19 de maig del 2018 a Palamós., temperatura màxima 22,2 ºC, mínima 13,2 ºC.
Estat del cel dominat pel sol., al matí hi van haver de 1/8 a 3/8 Ci i Cc, i 1/8 o 3/8 Cu., al migdia hi va haver cel ras a la vertical, però amb de 2/8 a 4/8 Cu cap al nord i a l'oest, juntament amb Cb a la llunyania., a partir de mitja tarda arribada d'algunes restes d'encluses, amb de 2/8 a 5/8 Ci i Cs, juntament amb de 3/8 a 5/8 As i Ac.
Vent: fins les 08:00h hi va haver vent del NO i ONO, a 2-5 km/h de mitjana., a partir de llavors vent en calma., a partir de les 10:30h vent del ESE, E i ENE, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 15:30h s'aprecià vent del SO, SSO i S, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 17:30h hi hagué vent de direcció variable, a 2-5 km/h de mitjana., a partir de les 21:30h s'aprecià vent del O i OSO, a 2 km/h de mitjana o vent en calma.
Ratxa màxima de vent 21 km/h SSO.
Estat de la mar amb mar plana o arrissada.
Pressió atmosfèrica màxima 1016hPa, mínima 1014hPa. Humitat relativa màxima 89%, mínima 57%. (Dades de meteoclimatic.com)

Mar arrissada i temps assolellat, el passat dissabte 19 de maig a les 16:34h. Font: càmera web del Club Nàutic Costa Brava.

Posta de sol del passat dissabte 19 de maig, amb algunes restes de núvols en diferents nivells. Font: http://palamos.cam

Pel que fa a les temperatures màximes que van tenir lloc el passat dissabte 19 de maig al Baix Empordà, es veu com els registres van pujar amb més o menys entrega a totes les poblacions.
Per exemple, a La Bisbal d'Empordà la màxima va ascendir 3,3 ºC respecte el divendres, a Castell d'Aro pujà 3,1 ºC i a Monells va ser 2,0 ºC més alta.
A Palamós la màxima fou 2,9 ºC més elevada.
En aquest sentit, els 26,2 ºC de Les Olives van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 22,1 ºC de Palamós-La Fosca foren la màxima més baixa.

Si ens fixem en la temperatura mínima, podem comprobar com aquesta va pujar lleugerament a totes les estacions meteorològiques.
Per exemple, a Castell d'Aro la mínima va ascendir 1,0 ºC respecte el dia anterior, a La Tallada d'Empordà ascendí 0,9 ºC i a Torroella de Montgrí fou 0,6 ºC més alta.
A Palamós la mínima va pujar 0,4 ºC.
Els 8,3 ºC que hi van haver a Monells van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 14,0 ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dissabte 19 de maig al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 25,2 ºC (9,5 ºC)., Monells 25,2 ºC (8,3 ºC)., La Tallada d'Empordà 25,0 ºC (10,1 ºC)., Torroella de Montgrí 25,0 ºC (11,3 ºC)., Castell d'Aro 24,2 ºC (11,4 ºC).

Recull fotogràfic del passat dissabte 19 de maig. Podem apreciar les nuvolades que es veien a la llunyania, el festival mariner Palamós, Terra de Mar i l'acció del CDR Gavarres-Marítima