Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 16 de desembre del 2011

Alerta per fort vent


Mapa de ratxes vent previst per aquest migdia. Observeu com poden superar àmpliament els 80 km/h a la nostre zona.


Des de la passada matinada, a Palamós ja hem tingut una entrada sobtada d'un fort vent entre ponent i llebeig, amb vent sostingut de 25/30 km/h i ratxes que superen els 60 km/h.
Aquest vent de component oest, degut a la seva procedència, es veu obligat a sobrepassar els nombrosos obstacles orogràfics que troba al seu camí, com el massís del Montseny o la serralada Transversal i pateix fortes fluctuacions en la seva intensitat, tal com podem observar.

Aquesta situació, curiosament, és molt semblant al vent de tramuntana, el qual també veu alterada la seva intensitat quan sobrepassa el relleu pirinenc, degut a les marcades ondulacions del seu flux, les quals es tradueixen en forma de fortes ratxes de vent. Malgrat aquesta semblança amb el vent de tramuntana, la situació de vent aponentat com el que estem tenint, es produeix en comptades ocasions a la nostre zona.

També cal destacar, que igual com la tramuntana, aquest vent aponentat deixa tota la humitat a contravent de les serralades i afavoreix que aquesta es mantingui molt més baixa que dies enrera.

A Palamós, es preveu que aquesta situació de fort vent vagi a la baixa al llarg de la tarda.

Avís de protecció Civil

La Direcció General de Protecció Civil (DGPC) de la Generalitat manté en fase d'alerta el Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT per risc de fortes ventades.

L’episodi de forts vents durarà tot el dia, amb ratxes superiors a 90 km/h a tot el territori català i les afectacions més importants es donaran durant la tarda i vespre-nit als extrems nord-oest i sud de Catalunya.

El vent serà de component oest i bufarà especialment reforçat als punts elevats.

A més, és molt probable que a les comarques del Montsià, el Baix Ebre i el
Baix Camp les ratxes de vent superin els 126 km/h. Aquesta situació també pot donar-se, amb menor probabilitat a l'Alt Empordà i al Baix Empordà.

La Direcció General de Protecció Civil, a través del Centre de Coordinació d’Emergències CECAT, fa seguiment de la situació, l’evolució de les previsions meteorològiques i els eventuals incidents que es derivin del fenomen.

La DGPC ha recomanat als municipis:

Aplicar les mesures específiques de prevenció quant al mobiliari urbà, enllumenat dels carrers, motos i cotxes aparcats, contenidors de brossa i arbrat en general.
Recordar que cal evitar deixar elements decoratius en espais que puguin caure al carrer (tendals, para-sols, banderoles...) i assegurar tots els elements exteriors que puguin sortir volant (rètols, branques d’arbre que puguin ser arrancades pel vent...).
Es recomana anar amb precaució en totes les activitats a l’aire lliure i, si és possible, anul·leu-les.
Tenir precaució en els Ports, Clubs nàutics i Confraries de pescadors ja que cal pendre les mesures que es considerin convenients quant a amarratges d’embarcacions i pel que fa a la navegació.
Revisar les bastides, grues i elements d’obra que puguin ser arrancades pel vent i caure a la via pública.





La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat recomana extremar la precaució en les activitats a l’aire lliure i suspendre-les en cas necessari i demana que es segueixin els consells d’autoprotecció en cas de forts vents:

Si sou a casa tanqueu i assegureu les portes, finestres i tendals. Cal abaixar completament les persianes i, si són de cordó, subjectar-les adequadament. Eviteu deixar testos o d'altres objectes no estàtics a les façanes i terrasses per evitar que el vent els pugui fer caure al carrer i provocar un accident.
Si sou a l'exterior vigileu amb el mobiliari urbà, l’enllumenat dels carrers, les motos i els cotxes aparcats, les grues, els contenidors de brossa, l’arbrat i tot allò que el vent pugui fer caure.

·No us atureu al costat de bastides, edificis en obres i murs. Poden perdre estabilitat.
·No pugeu a llocs alts i exposats al vent, com ara les bastides o altres construccions.
·Als parcs, jardins i zones boscoses vigileu amb els arbres que puguin caure i eviteu totes les activitats amb foc. Tingueu en compte també la proximitat dels arbres als edificis.

Si heu de viatjar consulteu les prediccions del temps i l’estat de les carreteres i seguiu les recomanacions del Servei Català del Trànsit.
Si és imprescindible desplaçar-vos, tingueu molta precaució perquè us podeu trobar obstacles a la via. Cal alentir la marxa, ser prudents en els avançaments i mantenir les distàncies laterals adequades amb els altres vehicles.
Si conduïu vehicles de grans dimensions o amb remolc, extremeu les precaucions perquè teniu més risc de sortir-vos de la via o bolcar.

Si feu una activitat de lleure aneu amb compte al practicar esports a l’aire lliure i adapteu-la a les condicions meteorològiques d’aquell moment.
Si practiqueu paracaigudisme, parapent o altres esports similars tingueu present que el vent afectarà la vostra activitat.
En l’esquí, tingueu en compte que els remuntadors poden veure’s afectats pel vent.
Al mar, no navegueu i vigileu amb els amarratges de les embarcacions. No passegeu per les esculleres o espigons o zones properes al mar.
A la muntanya, extremeu les precaucions i no us apropeu ni passegeu pels penya-segats.