Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 28 de desembre del 2011

La Península Ibèrica de nit




La imatge de l'encapçalament, ens mostra com es veu la Península Ibèrica (590.000km2) a la nit, des de 360 km d'alçada.

Com es pot observar, en ella hi destaquen per sobre de tot, les llums de les ciutats d'Espanya i Portugal tal com les veuen els astronautes de l'Estació Espacial Internacional (ISS).
Les grans àrees metropolitanes són molt visibles, ja que apareixen emmarcades per grans zones il·luminades, en elles s'inclouen Madrid i Lisboa.
També hi destaca molt la ciutat de Sevilla, que es fa visible al nord de l'Estret de Gibraltar.

La xarxa de petites ciutats i pobles situats al llarg de la costa i a l'interior, donen fe de la magnitud de la presència humana en el paisatge ibèric.
La difuminació de les llums de la ciutat, està provocada per la presència de núvols prims (imatge de l'esquerra i al centre), també es veuen alguns núvols feblement il·luminats per la Lluna.

Tot i que més enfosquits, les llums de França són visibles a prop de la línia de l'horitzó a la part superior esquerra, mentre que les llums del nord d'Àfrica són més visibles a la dreta.

La tènue línia de color daurat i verd, amb aparença de luminiscència atmosfèrica, està causada perqué la radiació ultraviolada ionitza les molècules de gas de l'atmosfera superior, en paral·lel a l'horitzó.

Font: http://earthobservatory.nasa.gov/