Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 22 de desembre del 2011

Espectacular inestabilitat Kelvin-Helmholtz a Birmingham, Alabama

Espectacular inestabilitat Kelvin-Helmholtz als EUA.


Una vegada més, des de terres americanes, ens arriben imatges espectaculars d'un fenomen meteorològic.

El passat 16 de desembre, a l'aeroport de Birmingham, Alabama, es va poder observar el curiós fenomen conegut com a inestabilitat Kelvin-Helmholtz.
Tot i que és un fenomen observat en vàries ocasions al nostre país, especialment en núvols que es troben a molta alçada, com els cirrus o els altocumulus., el que realment fa molt especial les imatges que ens arriben des dels EUA, és el fet que el fenomen es faci visible gairebé arran de terra, en uns núvols baixos i amb una magnitud molt important.

Una inestabilitat Kelvin-Helmholtz, es forma degut a l'existència de dos fluxos de vent en sentits oposats i paral·lels, situats en dos nivells troposfèrics molt propers entre si, però amb característiques dispars, ja que es mouen amb unes velocitats i amb unes densitats diferents entre si.

Vídeo del fenomen succeït a Alabama:





Tècnicament, la inestabilitat Kelvin-Helmholtz succeix en un flux situat dins d'un fluid continu o quan hi ha suficient diferència de velocitat a través de la interfície entre dos fluids.
La teoria pot usar-se per predir la presència d'inestabilitat i la transició cap a un flux turbulent, en fluids de diferents densitats i movent-se a velocitats desiguals.

Hermann Ludwig von Helmholtz, físic i metge alemany, juntament amb Lord Kelvin, físic britànic, van estudiar al segle XIX, la dinàmica de dos fluids de diferents densitats, quan reben la influència d'una petita pertorbació, com per exemple, una ona introduïda en el límit de connexió dels fluids. Aquests científics donen nom al fenomen.



Ona de Kelvin-Helmholtz feta visible degut a l'existència de nuvolositat al mont Duval, Austràlia. Font: wikipedia.org.