Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 28 de desembre del 2011

Tramuntanada per aquest dijous


Mapa de temperatura i vent en superfície previst per aquest dijous a les 15:00h.


Després de la relativa calma que hem tingut les darreres jornades, aquest dijous començarà amb l'entrada d'una forta tramuntanada, segons es despren dels models numèrics.
El pas d'un front completament desgastat i l'entrada de l'anticicló de les Azores en forma de falca, amb pressions que al seu centre arriben als 1040 hpa, farà que les isòbares estiguin molt juntes, facilitant una entrada sobtada del vent del nord.

Aquesta forta tramuntanada pot portar ratxes superiors als 126 km/h a les zones típiques, sobretot a l'Alt Empordà, des de primeres hores del dia, segons el Servei Meteorològic de Catalunya.
També ha emès un avís per vent superior als 90 km/h als indrets més elevats del Pirineu.



Imatge de satèl·lit on es veu el front que s'apropa pel nord-oest de la Península.


Pel que fa a les dades d'avui dimecres a Palamós., temperatura màxima 13,4º C, mínima 4,6º C. Estat del cel serè. Vent de mestral molt fluix de matinada i vent de garbí a 5 km/h de mitjana a partir del migdia, ratxa màxima 15 km/h. Estat de la mar amb maror mar endins i mar arrissada o marejol arran de costa, mar de fons de gregal. Pressió atmosfèrica màxima 1034 hpa, mínima 1029 hpa. Humitat relativa màxima 94 %, mínima 71 %. Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado.



Mapa de vent en superfície previst pel Mediterrani occidental a les 18:00h.


Previsió per aquest dijous

A Palamós s'ha d'esperar un dia ventós i assolellat, amb sensació de fred degut al vent. El Sol estarà acompanyat pel pas de nombrosos núvols alts, i de bon matí també hi hauran molts núvols mitgencs (núvols de vent), amb possibilitats d'una albada rogenca. A la resta de la demarcació hi dominarà el Sol i el vent pot ser el protagonista a l'Empordà i Pirineu, on es pot emportar la poca neu que hi queda., la sensació de fredor pot ser marcada.

La temperatura màxima pot pujar fins a 10/13º C a l'interior i a la costa, i fins a 0/9º C al Pirineu, amb una progressiva devallada del termòmetre als indrets més elevats. La mínima pot baixar fins a 4/6º C a la costa, fins a -3/3º C a l'interior i fins -8/-1º C al Pirineu, donant-se la mínima al final del dia als cims de les muntanyes.

El vent al nostre sector costaner bufarà fluix amb component nord, la nit de dimecres., al nord del cap de Begur pot bufar a 20/24 nusos. A la matinada de dijous tindrem vent del nord a 24/28 nusos., mar endins i al nord del cap de Begur bufarà a 35/40 nusos, amb ratxes superiors. A la resta de la jornada s'espera la mateixa situació.

L'estat de la mar es mantindrà amb marejol o maror arran de costa i forta maror o maregassa mar endins, durant la nit/matinada de dimecres a dijous. Durant la resta de la jornada hi haurà maror arran de costa i maregassa mar endins, amb ones que poden superar els 3,5 m., a alta mar es poden assolir els 4,5 m d'alçada significant. Es desaconsella la navegació.



Mapa d'alçada significant de l'onatge previst per dijous a la tarda. Observeu com pot arribar a 4,5 m a alta mar.