Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 19 de desembre de 2011

Grans nuvolades a mar i bonics reflexos


Cumulunimbus capillatus incus i cumulus congestus al darrera de les illes Formigues. Observeu també els blancalls aixecats pel fort vent de tramuntana.


L'entrada d'aire fred que va arribar ahir a la tarda, va permetre el creixement de potents nuvolades a sobre el mar. Aquesta situació, sol coincidir amb l'aparició de forts vents del nord i una notable devallada de la temperatura., de fet, hi ha alguna dita que relaciona aquest creixement de grans nuvolades, amb una baixada de les temperatures, com per exemple, "Si trona a marina, guarda't de roba fina" o "Nuvolades a la costa, el fred a la porta".

Segons el radiosondatge de Barcelona, realitzat a les dotze de la nit passades, a uns 500 hpa hi havien -29,3º C i a 850 hpa hi havien uns -2º C.
El fort gradient tèrmic, entre els -29,3º C que entraven en altura i els 16/17º C positius que té l'aigua del mar en superfície, segons les boies que Puertos del Estado té a Palamós i a Capdepera (Mallorca), facilitava un ràpid ascens de les masses d'aire humit que trobem a sobre el Mediterrani i el creixement de grans núvols de desenvolupament vertical.Mapa de llamps d'ahir. Observeu com entre les cinc i les sis de la tarda apareixen algunes descàrregues a sobre el mar i entre Mallorca i Menorca.


Aquests núvols de tempesta, es va veure clarament com anaven cap a les Balears, seguint el vent del nord que bufava en altura.Cumulunimbus capillatus incus a sobre el mar.Cumulunimbus amb la formació d'una enclusa. Observeu com el núvol creix fins que s'aplana el seu cim.Nuvolades a sobre el mar, vistes des del Passeig de les Pites.Gran torre creixent a sobre el mar.El Sol i la presència d'algun núvol baix creava preciosos reflexos a sobre el mar.Reflexos a sobre el mar des de Cap Gros.Cumulunimbus capillatus incus i cumulunimbus calvus darrera les Illes Formigues.Nuvolades al darrera de les Muntanyes de Begur.Cumulunimbus, cumulus congestus i cumulus mediocris al darrera de les Illes Formigues, amb blancalls a mar.Cumulunimbus capillatus incus.Vista general de la filera de cumulus congestus i cumulunimbus que es veien mar endins. Anaven cap a Mallorca.