Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 4 de desembre del 2011

La sequera descobreix una bomba de la Segona Guerra Mundial


Imatge de la bomba d'aviació descoberta a la ciutat de Coblença (oest d'Alemanya).


Des de finals d'octubre i al llarg de tot el mes de novembre, nosaltres hem estat afectats per un veritable rosari de pertorbacions amb pluges abundants., no obstant, quan un indret d'Europa es veu afectat per les pluges, normalment hi ha alguna altre contrada que es troba sota els efectes d'un anticicló.

Aquesta vegada, la sequera s'ha acarnissat amb bona part del centre i est d'Europa, afectant de manera intensa la conca hidrogràfica del riu Rin. La manca de precipitacions en tota aquesta regió, s'ha situat clarament per sota del 25 % de la mitjana climàtica, degut al persistent anticicló que hi havia establert.

La baixada de nivell de les aigües del riu Rin ha assolit el punt més baix dels darrers 65 anys.



Mapa del tant per cent de precipitació caiguda respecte a la mitjana climàtica, durant el mes de novembre a Europa.


Aquest baix nivell de les aigües del riu Rin al seu pas per la ciutat de Coblença, ha posat al descobert una bomba d'aviació de la Segona Guerra Mundial caiguda al mig del riu. Aquest fet provocarà que avui diumenge s'hagi d'evacuar una tercera part de la població (unes 45.000 persones).

La bomba de dues tones, d'uns sis metres de llarg i sense esclatar, la van llançar les Forces Aèries Britàniques (RAF) i era coneguda com a Blockbuster.
Quan es completi l'evacuació, serà la major operació de desallotjament de població a Alemanya, des del final de la guerra. Els artificiers començaran a desactivar el projectil, aïllats per un perímetre de seguretat d'un quilòmetre, ja que la potència de la bomba és capaç d'arrasar una illa sencera d'edificis.



Mapa de precipitació caiguda a Europa el passat mes de novembre. Observeu com casa nostre és un dels llocs on plogué més, per contra, al centre i est d'Europa la precipitació fou molt minsa o inexistent.


Més de 1.000 voluntaris i flotes senceres d'autobusos participaran en l'evacuació. Entre els desallotjats s'inclouen 700 pacients de dos hospitals, els presos d'una presó local, set residències d'avis i la principal estació de tren de la ciutat.

El pla de desactivació consisteix en dragar primer l'aigua que queda en aquesta part del riu abans d'extreure el detonador, una tasca que es prolongarà durant hores i que serà especialment delicada donada la corrosió que ha sofert l'artefacte al llarg de les dècades.
Durant la guerra, Coblença (Koblenz en alemany) era un centre d'operacions de l'Exèrcit alemany i un objectiu permanent de la RAF, la qual va bombardejar les instal·lacions en nombroses ocasions. Un 87 % de la ciutat va ser destruïda al llarg dels atacs aeris realitzats per les forces aliades, després del desembarcament de Normandia, el 1944.