Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 18 de desembre del 2011

On podem trobar +32º C i -26º C a poca distància?




Hi ha pocs indrets del nostre Planeta que responguin a la pregunta que encapçala aquest article. Un dels emplaçaments on té lloc aquest curiós fenomen, és a la llunyana península de Kamtxatka (extrem nord-oriental de Rússia), concretament al volcà Kizimen (2.376 msnm).

La península volcànica de Kamtxatka, situada a Sibèria, conté dues cadenes muntanyoses formades per volcans actius, els quals són Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO, des de l'any 1996. També s'ha de destacar la gran sismicitat de la regió, amb importants i freqüents terratrèmols.

El volcà Kizimen, recentment, s'ha mostrat molt actiu, ja que la darrera erupció va tenir lloc el passat 13 de desembre. Les cendres expulsades pel volcà arribaren fins als 10.000 metres d'alçada. L'activitat sísmica i les anomalies tèrmiques van començar a augmentar a principis de desembre, culminant en aquesta nova erupció., malgrat tot, el Kizimen ha estat en erupció de forma esporàdica des del 2009.

La imatge de l'encapçalament, on es veu un gran núvol de cendra procedent del volcà Kizimen, al mig d'una regió coberta de neu i gel, fou captada pels satèl·lits Terra i Aqua de la NASA, en color natural, el passat 14 de desembre. El satèl·lit Terra va ser el primer en passar per l'extrem oriental de Rússia a les 11:05 am, hora local., al cap d'una hora i cinquanta minuts, hi passà el satèl·lit Aqua. Aquest diferència de temps, ens ofereix una visió acurada del moviment del núvol de cendres, el qual va moure´s cap al sud i l'est.

La dada més sorprenent i curiosa, però, ens la donen els observadors que formen l'equip que controla les erupcions volcàniques de Kamtxatka.

Segons els científics de l'Acadèmia de Ciències de Rússia, s'han detectat importants rius de lava i fluxos piroclàstics (allaus de roques enceses, cendres i residus d'aigua) en els flancs oriental i nord-oriental del volcà Kizimen.
D'acord amb les seves observacions, la temperatura de l'aire a prop del cim del volcà rondava els 32 graus centígrads, mentre que la temperatura de l'aire a la regió circumdant era de -26 graus...58 graus de diferència!

Degut a les petites partícules abrasives que formen la cendra volcànica, es manté l'alerta vermella pel que fa a la navegació aèria al nord-oest del Pacífic, en particular per als avions que volen baix. La cendra volcànica és molt perillosa, ja que pot quedar encallada en els motors a reacció, provocant fallades dels motors. No obstant, no hi ha cap amenaça per als habitants de la regió, a causa de la ubicació remota del Kizimen.

Font:http://earthobservatory.nasa.gov/