Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 6 de desembre del 2011

El festival d'altocumulus d'ahir dilluns


Altocumulus floccus vistos des del Molí de Vent (St. Joan de Palamós).


El pas d'un sistema frontal molt desgastat provinent del nord-oest, ahir ens va deixar un veritable espectacle de núvols mitgencs, del gènere altocumulus.

En molts casos es tractava de les típiques cabretes, conegudes tècnicament com a altocumulus floccus, les quals, altre vegada han fet honor a la seva popular dita que diu "Al cel cabretes, al terra pastetes", ja que al llarg de la passada nit/matinada, a Palamós i en altres indrets costaners, han anat caient alguns plugims o roines, degut a un lleuger efecte rebuf.

El recull d'imatges que veureu a continuació, són una veritable col·lecció d'aquest gènere nuvolós i algunes de les seves espècies i varietats més destacades. Totes les imatges van ser captades ahir a la tarda a Palamós i Sant Joan.

Al final del recull, també hi ha altres gèneres nuvolosos que denotaven la inestabilització progresiva de l'atmosfera, la qual acabaria amb les roines o plugims que hem tingut.


Altocumulus floccus perlucidus i altocumulus lenticularis opacus al fons de la imatge.



Altocumulus stratiformis opacus.

Altocumulus stratiformis translucidus.


Altocumulus stratiformis translucidus.



Altocumulus stratiformis translucidus i altocumulus floccus translucidus.


Altocumulus stratiformis undulatus.


Altocumulus stratiformis undulatus. Observeu com el fum del Pla de Nau va cap al nord, ja que el vent bufava fluix amb component sud, a diferència d'altres indrets del país, on bufava de mestral.

Altocumulus stratiformis opacus des de l'antic camp de futbol del carrer Cervantes.


Altocumulus stratiformis opacus. Imatge captada al bell mig de Palamós, a l'antic camp de futbol del Cervantes.


Altocumulus stratiformis undulatus opacus, des de la Terrassa del Mar.


Els altocumulus s'allunyaren ràpidament mar endins, fet que dificultà una posta de Sol vermella. Observeu la curiosa línia nuvolosa del fons de la imatge, formada per cumulus congestus, símptoma d'una inestabilització progressiva del temps.



Altocumulus stratiformis i stratocumulus que creixien en un nivell inferior.


Al capvespre ja predominaven els núvols baixos.


De mica en mica, la inestabilització de l'atmosfera, degut a una lleugera convecció propiciada pel rebuf, formava núvols baixos que acabaren tapant el cel i deixaren les roines i els plugims de la passada matinada, sobretot entre el Baix Empordà i el Maresme.



Imatge de radar d'aquesta matinada on s'aprecien les roines o plugims que queien a Palamós i al Maresme.


Pel que fa a altres dades d'ahir dilluns a Palamós., temperatura màxima 15,6º C, mínima 8,2º C. Estat del cel 5/8 Ac la major part del dia i 6/8 Sc al vespre. Vent fluix de direcció variable, ratxa màxima 23 km/h de component sud. Estat de la mar amb maror mar endins i marejol arran de costa, mar de fons del nord. Pressió atmosfèrica màxima 1020 hpa, mínima 1015 hpa. Humitat relativa màxima 90 %, mínima 65 %. Dades de meteoclimatic.com.