Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 24 d’agost del 2012

Espectacle de raigs crepusculars i Altocumulus castellanus


Raigs crepusculars vistos ahir al vespre des de Calonge.


Ahir a la tarda/vespre, l'apropament del sistema frontal que ens ha de portar alguns ruixats i tempestes entre dissabte i diumenge, va venir precedit per l'arribada de molts Altocumulus castellanus, com a presagi d'aquesta inestabilitat que s'acosta.

La conjunció d'aquests núvols mitgencs, situats entre els 2000/6000msnm, i la presència d'una atmosfera molt carregada d'humitat i de fines partícules d'aerosols., compostos, entre d'altres, per vapor d'aigua, fums i contaminants gasosos, va facilitar la projecció de les ombres dels núvols en aquestes partícules, combinades amb les parts sense obstacles nuvolosos., les quals, deixaven escapar els rajos solars il·luminant el cel de manera alternada amb forma de ventall.

Cal destacar que aquest bonic fenomen es sol donar durant vàries jornades seguides, tal com així ha sigut en molts indrets. En el cas de Palamós, segons alguns testimonis, els rajos crepusculars també van ser vistos ahir al vespre, de forma espectacular, a sobre la nostre vila., a més, la presència d'un grup d'Altocumulus just al davant del sol i sense cap muntanya que fes interferència, va permetre veure com els rajos sortien cap amunt i també cap avall.

Recull d'imatges dels raigs crepusculars d'ahir al vespre vistos des de Calonge. Comprobareu com no hi han dues fotos iguals, ja que la seva forma variava en qüestió de pocs minuts:























Recull d'imatges dels Altocumulus castellanus que es van veure ahir a la tarda a Calonge. En alguna foto, sobretot a la primera i a la tercera, s'aprecia clarament la seva forma característica, com si fossin els merlets d'un castell, d'aquí ve el seu nom:














Altres imatges del dia i dades meteorològiques d'ahir dijous 23 d'agost a Palamós



Albada amb la mar plana a Sa Tamardia.


Ahir dijous, el dia es llevà amb vent en calma i mar plana, juntament amb una elevada humitat ambiental i mols bancs de núvols baixos, acompanyats per núvols mitgencs. Degut a aquests bancs de núvols baixos o boires, que arribaven a cobrir els cims modestos de les muntanyes litorals i tot el cel, el Sol no es va poder veure fins avançat el matí.

Altres dades destacades d'ahir dijous a Palamós., temperatura màxima 29,1ºC, mínima 22,4ºC. Vent de garbí entre el migdia i el vespre, a 10km/h de mitjana, ratxa màxima 27km/h. Estat de la mar amb mar plana o arrissada al matí, amb marejol al migdia i a la tarda. Pressió atmosfèrica màxima 1014hPa, mínima 1010hPa. Humitat relativa màxima 95%, mínima 69%. Dades de meteoclimatic.com



Núvols baixos o boira alta tapant el cel a sobre Palamós. Al fons veiem la zona del Masnou (Platja d'Aro), l'Ardenya (Sant Feliu de Guíxols) i Castellbarri (Calonge) tapats per la boira. La base dels núvols baixos o núvols estrats es trobava a uns 150/200msnm.



Banc de boira alta o núvols baixos amb la base gairebé arran de mar, ahir a primeres hores del dia. El Sol està amagat a darrera aquest banc de boira.