Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 23 d’agost del 2012

L'huracà Gordon torna al cap de sis anys


Recorregut de l'huracà Gordon a l'any 2006. Font: wikipedia.org


Buscant informació sobre l'huracà anomenat Gordon, famós perqué ha passat recentment pel sud de les Illes Açores, conegudes per l'anticicló homònim, vaig poder recordar que un huracà anomenat igual va fer un recorregut gairebé indèntic a l'any 2006., és a dir, sis anys després el Gordon ha tornat a les Illes Açores convertit en el tercer huracà de la temporada del present any 2012.

L'huracà Gordon de l'any 2006, va impactar directament a les illes Açores com a huracà categoria 1. La seva formació tingué lloc a prop del continent americà, i anà en direcció nord-est a través de l'Atlàntic fins que arribà a Galícia, convertit en depressió extratropical, cap a les set del matí. Gràcies a les aigües fredes que trobà al seu pas per les Açores, va perdre força abans d'arribar a terres gallegues, però encara causà alguns danys.

Aquesta curiosa coincidència amb els noms, ve afavorida pel fet que la llista de noms d'huracans d'un any determinat es torna a fer servir al cap de sis anys, exceptuant aquells huracans que són esborrats de la llista perqué han causat moltes víctimes mortals i grans destrosses. En aquest cas, però, el mateix nom s'ha utilitzat per anomenar la vuitena tempesta tropical d'aquest any ja que anteriorment no causà cap víctima mortal.



Recorregut de l'huracà Gordon d'aquest any 2012. És molt semblant al de l'any 2006. Font: NOAA.


El "Gordon" de l'any 2006, com he dit abans, no va causar cap víctima mortal, encara que a Pontevedra van hospitalitzar un home. També hi hagueren tres ferits a causa de caigudes d'arbres. Una de les ciutats gallegues més afectades va ser Ferrol, on es va produir el desallotjament de 76 famílies després que el Gordon arrenqués la teulada d'un habitatge del barri de Greza i el llancés sobre un carrer pròxim. Un altre dels llocs amb desperfectes va ser un col·legi, al qual també se li va desprendre la teulada a sobre el pati, per sort, no hi va haver víctimes, ja que aquell dia la Junta de Galícia havia suspès les classes.



Cartell anunciant la sèrie de dibuixos animats Flash Gordon, famosa a la dècada dels vuitanta.


Tot i que el viage de l'huracà Gordon no haurà sigut tan extraordinari com els viatges de l'heroi de ficció "Flash Gordon", podem dir que la seva preferència per les illes Açores no deixa de ser un fet força estrany, tot i que alguns cops els huracans segueixen trajectòries que els porten fins a Europa, normalment convertits en ciclons extratropicals, sense el característic nucli càlid que defineix els ciclons tropicals. Així i tot, en ocasions les restes dels huracans poden arribar com a borrasques molt actives i provocar danys semblants als que podria causar un huracà.



Mapa sinòptic del 4 d'octubre de l'any 1984. Observeu com les restes de l'huracà Hortensia es troben davant les costes de Galicia en forma d'una profunda pertorbació de 980hPa. Clicar per ampliar. Font: wetterzentrale.de


Com a exemple d'huracans que han arribat convertits en profundes borrasques extratropicals fins a Europa, trobem el famós cas de l'Hortensia.
El 23 de setembre de l'any 1984, una tempesta subtropical es va formar al sud-est de les Bermudes. La tempesta va adquirir característiques tropicals i Hortensia es convertí en huracà categoria 1 al cap de pocs dies, després de seguir un curs herràtic.
El 30 de setembre, degradat ja com a tempesta tropical, va passar a prop de les Bermudes i es va fusionar amb una borrasca extratropical el 2 d'octubre.
La borrasca extratropical s'anà aprofundint fins que arribà el 4 d'octubre a Galícia.



Destrosses de l'Hortènsia al seu pas per Galícia a l'any 1984.
Font: http://www.lavozdegalicia.es/hemeroteca/2004/10/02/3076699.shtml


Tot i que ja s'havien donat alertes sobre la perillositat de l'arribada d'aquest fenomen, la veritat és que la seva potència va sorpendre a moltes persones.
La nit del dijous 4 d'octubre, les redaccions dels mitjans informatius estaven a l'aguait de l'Hortensia, però el pitjor arribà de matinada.

De sobte, la fúria de l'Hortensia es va desencadenar sobre Galícia, amb vents de gairebé 200 quilòmetres per hora i pluges torrencials. Hi va haver sis morts i cinquanta ferits.
En poques hores les destrosses van arribar a xifres milionàries: boscos destrossats, vaixells enfonsats, sostres destruïts, habitatges en ruïnes, inundacions i talls de carreteres per les inundacions o per la caiguda d'arbres, i destrucció de part de la infraestructura elèctrica. Alguns llocs van haver de ser declarats com a zones catastròfiques davant les pèrdues causades.



Recorregut de l'huracà Gordon d'aquest agost del 2012. Veiem com arribà al sud de les Açores amb categoria 1. Font: hamweather.com



Animació de les imatges de satèl·lit on veiem l'huracà Gordon passant per sobre l'illa Santa Maria (les Açores) el passat 20 d'agost, amb vents sostinguts de 100km/h durant 10 minuts i una ratxa màxima de 129km/h. Les precipitacions en alguns llocs foren de 70 mm i una boia situada a prop de Ponta Delgada enregistrà una ona de 7m.



Animació del mapa de precipitacions entre el 18 i 21 d'agost del 2012. Font: meteopt.com



Imatge de satèl·lit amb l'huracà Gordon a prop de les Açores el passat 19 d'agost. Font: NASA. Per sort no causà víctimes mortals ni grans destrosses.


Història de l'huracà Gordon de l'agost del 2012

El 9 d'agost passat, va sortir una Ona Tropical al davant de les costes africanes, a latitud 15, juntament amb una baixa associada de 1013hPa.
Durant la nit del 14 d'agost, l'ona va estar interactuant amb un tàlveg localitzat al nord-est de les Antilles Menors i a les 16.00h UTC, va ser declarada com a Depressió Tropical número 8, amb una pressió mínima de 1012hPa.
Més tarda, el dijous 16 d'agost, la intensitat d'aquesta depressió va anar en augment i es va convertir, a les 09:00h UTC, en la vuitena tempesta tropical de la temporada i s'anomenà Gordon. Poc després es va transformar en un huracà de categoria 1, i posteriorment arribà a categoria 2.
Va mantenir la seva trajectòria, però disminuint la seva força fins a categoria 1, durant el dilluns 20 d'Agost. A les 05:30h, per mitjà dels satèl·lits dels EUA, es va comprobar com el centre de l'huracà va tocar terra a l'illa de Santa Maria, a les Açores Orientals, deixant fortes precipitacions acompanyades de vents huracanats i onades de 2 metres.

Posteriorment, aquesta tempesta va seguir desplaçant-se més al nord-est i el dilluns 20 d'agost, el NHC dels EUA, a través d'imatges de satèl·lit, va situar-lo molt prop de les costes de Portugal., a més, va perdre les seves característiques tropicals i es va degradar fins a cicló extratropical. Hores més tard el va absorvir una borrasca associada a un front fred.