Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 7 d’agost de 2012

Núvols actinoformes


Imatge de satèl·lit d'uns núvols actinoformes captats el passat 28 de juny a Califòrnia. Font: NASA


Un altre formació nuvolosa que havia escapat de la visió humana fins a l'aparició dels satèl·lits artificials, són els núvols actinoformes. Com que aquestes formacions nuvoloses ocupen centenars de quilòmetres quadrats, les seves formes especials no es veien a simple vista.
La primera detecció d'uns núvols actinoformes va succeir el 16 d'agost del 1962, al sud-oest de Hawaii, gràcies al satèl·lit d'observació per infrarojos anomenat TIRS V. La segona observació històrica tingué lloc a l'oest del Perú, el 7 d'octubre del 1962.

Aquests núvols actinoformes porten el nom d'una paraula grega que significa "raig" degut a la seva estructura radial. Els núvols actinoformes poden estendre's al llarg de més de 300 quilòmetres d'ample., a més, els núvols poden formar una sèrie de "trens" que tenen fins a sis vegades la longitud del núvol original, però, mantenint la seva pròpia identitat.
Durant les últimes cinc dècades, hi han hagut moltes observacions per satèl·lit que han demostrat que els núvols actinoformes són més comuns i més complexos del que es pensava.

La imatge que obre aquest article és una de les darreres que s'han pogut captar gràcies al satèl·lit Terra de la NASA, el passat 28 de juny del 2012. Acompanyant els núvols actinoformes també podem veure uns altres tipus de núvols coneguts com a cèl·lules obertes i cèl·lules tancades.
Aquestes "cèl·lules" s'assemblen als compartiments d'una bresca de mel. En el cas dels núvols de cèl·lules obertes, aquests semblen uns compartiments buits, mentre que les cèl·lules tancades semblen compartiments farcits amb núvols.Núvols actinoformes a sobre l'est de l'oceà Pacífic. Font: wikipedia.org.


Segons estudis patrocinats per la NASA, els núvols actinoformes solen aparèixer de manera habitual seguint els patrons climàtics del sud de Califòrnia. Depenent de l'època, els núvols poden entrar en terra i donar un temps ennuvolat, fosc i plujós. A Califòrnia, aquests camps de núvols estan associats amb els patrons del clima anomenats popularment com a "May Gray" and "June Gloom", caracteritzats per un temps fresc i ennuvolat, típic dels mesos de maig i juny, degut als núvols baixos que afecten la costa.

Més enllà del seu paper climàtic, aquests núvols juguen un paper molt important en la regulació de la temperatura, ja que reflecteixen la radiació solar de la Terra cap a l'espai durant el dia, i atrapen la calor durant la nit.Imatge d'uns dels primers núvols actinoformes captats el 7 d'octubre del 1962 al Perú.


Actualment, les causes de la formació dels curiosos núvols actinoformes no estan clares del tot, però les evidències recents suggereixen que la interacció de la radiació solar i la precipitació poden ajudar a organitzar-los a nivell de mesoscala (escala reduïda)., segons aquests estudis, la presència de "bosses de cèl·lules obertes" i núvols actinoformes, està relacionada amb l'inici de la precipitació., de fet, s'ha descobert que els núvols es reorganitzen quan comença a ploure.

Donada l'àmplia organització de mesoescala que presenten aquests núvols, s'han de descriure com a Sistemes d'Stratocumulus de Mesoescala (SSM), igual com els seus germans grans, els Cumulunimbus, reunits moltes vegades en forma de Sistema Convectiu de Mesoescala (SCM).

En els darrers anys, també s'ha confirmat que els núvols actinoformes es produeixen a tot el món, en àmplies regions amb estrats marins o estratocúmulus freqüents, especialment davant de les costes occidentals dels continents, sobretot al Perú, Namíbia, a l'Àfrica, Austràlia Occidental i al sud de Califòrnia. Aquests sistemes de núvols són persistents durant tot l'any davant la costa, però en certes èpoques de l'any entren cap a terra., també s'ha comprobat que no es solen formar a prop de l'equador.