Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 3 d’agost del 2012

L'Ecomuseu de l'Aventura del Sucre


Vista general de l'antiga fàbrica de sucre actualment reconvertida en ecomuseu.


L'Aventure del Sucre, és el nom d'un espectacular i modern ecomuseu de 5.000m2, situat a la localitat de Beau Plan (Illa Maurici). Aquesta gran construcció és una antiga fàbrica sucrera del segle XIX que va estar en funcionament fins a l'any 1.999.

La construcció és un veritable temple de la història de l'Illa Maurici, des de la mateixa formació de l'illa fins a l'arribada dels colonitzadors i la implantació del conreu extensiu de la canya de sucre.
Com a curiositat, trobem la paradoxa que els conreus extensius i les espècies introduïdes per l'home, van ser una de les causes de la desaparició de desenes d'espècies animals i vegetals que només es trobaven en aquesta illla de les Mascarenyes, en canvi, la fàbrica que es nodria dels cultius de canya de sucre, ara s'ha convertit en un ecomuseu que vol explicar-nos els desastres causats per aquestes activitats i les accions que es poden fer per salvar la biodiversitat.



Conreu extensiu de canya de sucre a l'interior de l'Illa Maurici amb nombrosos altocúmulus al cel.



Detall de la canya de sucre.


Quan entrem a l'enorme edifici, el primer que trobarem és un vestíbul que s'obre a una galeria sorprenent on veiem diferentes escenes que representen els productes obtinguts de la canya. Ens sorpendrà una muntanya de sucre morè, un vaixell a punt de rebre una càrrega en bosses d'arpillera i barrils de rom, així com una antiga locomotora, dipòsits gegants i una gran quantitat de maquinària i canonades, tot això envoltat d'un aroma a sucre morè.



Antiga locomotora que recorda el Tren Petit.


L'exposició, tot i que és un autèntic laberint, està molt ben senyalitzada i al llarg del recorregut escoltem uns enregistraments que recorden l'activitat d'una plantació de canya de sucre, la mòlta de la canya, l'extracte del seu suc i la cristal·lització del producte.

Cal destacar que un dels pilars de l'economia illenca ha sigut el cultiu de la canya de sucre, la qual, està lligada profundament a la seva història i continua estant associada a la seva cultura i la seva gent., hem de tenir present que aquesta fàbrica fóu un dels pocs recursos econòmics que tenia l'illa fins a l'any 1970.
Podem dir que l'exposició centrada en la història i la fàbrica, ens recorda, en el temps, des del desembarcament dels colons, el drama del tràfic d'esclaus, l'epopeia dels corsaris, l'arribada dels "coolies" (treballadors indis contractats) i la història més contemporània.



Interior de la fàbrica.



Zona exterior on també hi ha uns jardins i un restaurant.


El recorregut es realitza en una hora i mitja o dues hores, depenent de l'estat d'ànims i es divideix en 11 etapes. A més dels enormes contenidors i antics vehicles, testimonis d'històries fabuloses, trobarem una gran quantitat de cartells, vídeos, actuacions, efectes de so i maquetes,, tot això unit en una exposició interactiva, on en altres coses, et deixen aixecar, si pots, un sac de 80kg de sucre per experimentar el que havien de soportar els esclaus que els traginaven tot el dia al seu damunt.



Panells dedicat a l'ús del petroli com a energia no sostenible i font de grans conflictes.



Vista general de l'exposició de l'ecomuseu.


Una vegada hem vist la part dedicada a la història de l'illa i a l'antiga maquinària de la fàbrica de sucre, el recorregurt ens portarà a través de rampes fins a l'exposició central de l'ecomuseu, basada, sobretot, en l'explotació dels recursos naturals del Planeta, en l'impacte de les activitats humanes i especialment en l'ús de l'energia, remarcant que el futur es troba en les energies renovables i no contaminants, malgrat la gran influència que encara representen els diners de les grans companyies sobre els governs, talment com si fos una dictadura encoberta.



Comparació on veiem que l'energia que es pot obtenir d'un metre cúbic de residu de canya de sucre equival a 25 litres de petroli.



Secció dedicada a la desforestació de les selves tropicals, acte semblant a llençar pedres a sobre la pròpia teulada.



Panell de l'inici de la secció dedicada als recursos energètics, preguntant si la festa s'ha acabat. El panell ens diu que un desenvolupament sostenible consisteix en mantenir un desenvolupament econòmic que respecti l'equilibri mediambiental i social.



Panells on veiem diferents tipus d'energies renovables, l'eòlica, la hidràulica, la geotermal, la biomassa, la maremotriu, etc...



Antic mitjà de transport del segle XIX.