Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 1 d’agost del 2012

Temperatura de l'aigua del mar i previsió


Mapa de la temperatura de l'aigua superficial del mar a data 30 de juliol. Font: www.meteociel.fr


De manera lenta però progressiva, l'aigua del mar segueix el seu escalfament habitual, malgrat les interferències que poden causar els corrents marins generats pels vents imperants, els quals poden fer aflorar aigües més profundes de manera transitòria.
Malgrat aquests alts i baixos que tenen lloc a la nostre costa, el passat cap de setmana, a la zona de l'Estartit s'enregistraven 22,0ºC a la superfície marina, situant-se en un valor lleugerament inferior a la mitjana (22,3ºC) d'entre els anys 1973/2002.

Malauradament, la boia de Palamós gestionada per Puertos del Estado, ja fa unes quantes setmanes que es va espatllar i no emet dades. Una d'aquestes dades era la de la temperatura de l'aigua. Esperem que la febre de les retallades no l'afecti i es pugui reparar.

Si volem banyar-nos a la costa de Barcelona, trobarem una temperatura del mar d'uns 25/26ºC., a Tarragona hi han uns 26/26,5ºC.
Una mica més lluny, a València, hi trobarem una temperatura de l'aigua del mar a 27/27,5ºC i a Alacant uns agradables 28ºC, els quals poden ser autèntica gasolina per les possibles tempestes de finals d'estiu i a la tardor. A Mallorca si ens banyem al mar, podrem gaudir d'uns 26/26,5ºC.

Com és normal, al Càntabric la temperatura ronda els 20,5/22ºC, siguent la temperatura més elevada a l'est (País Basc i Cantàbria) que a l'oest (Galícia i Astúries).


Previsió per avui dimecres

A Palamós hem d'esperar un dia molt calorós i xafogós, amb alguns núvols baixos que a estones poden tapar el cel, sobretot a primeres i darreres hores del dia.
A la resta de la demarcació gironina el dia també estarà marcat per la forta calor, acompanyada per molta xafogor a la costa i intervals de núvols baixos o boirines a qualsevol punt, siguent més destacats al vespre i al matí. També poden crèixer núvols d'evolució al Pirineu que acabin deixant algun ruixat de tarda, en principi poc important.

La temperatura màxima arribarà fins a 26/30ºC a la costa, fins a 33/36ºC al prelitoral i en algun punt de l'interior, i fins a 27/32ºC al Pirineu.

El vent al nostre sector costaner bufarà amb component sud-oest, a 10/14 nusos, durant aquest matí. A la tarda hi haurà vent de garbí o xaloc a 4/8 nusos. A la nit esperem vent fluix de component est. A mar tindrem marejol o maror arran de costa i maror mar endins, durant aquest matí. A la tarda hi haurà mar arrissada arran de costa i marejol mar endins, igual com a la nit.



Mapa de vent en superfície previst per avui a les 12:00h. Observeu com tindrem vent de garbí a 10/14 nusos.