Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 13 d’agost del 2012

Gran cicló polar al mes d'agost


Imatge capturada pel satèl·lit Aqua el passat 7 d'agost de 2012, just quan el cicló polar estava ubicat al centre de l'Oceà Àrtic.


Segueixen els fenòmens extrems al nostre Planeta, aquesta vegada succeí el passat 5 d'agost, quan es va formar un sistema de baixes pressions o cicló polar extraordinàriament intens al mig de l'Oceà Àrtic, al davant d'Alaska, arribant a assolir una pressió central de 963hPa i s'hi va quedar durant diversos dies.
Una pressió atmosfèrica tan baixa és un fet poc comú a l'Oceà Àrtic, sobretot durant l'estiu.
Els forts vents i les baixes pressions van fer que la la marea sigués molt més alta de l'habitual a la Badia de Prudhoe, a la costa nord d'Alaska.

Cal destacar que aquests tipus de temporals esdevinguts a sobre el gel marí de l'Àrtic, sobretot pel que fa al vent i l'onatge, poden causar una gran pèrdua de gel, ja que l'empeny cap a aigües més càlides., alhora, també barreja l'aigua més càlida situada a més profunditat i l'envia a sota el gel, facilitant la seva fusió.



Mapa sinòptic de l'hemisferi nord on veiem la profunda pertorbació a sobre l'Oceà Àrtic el set d'agost passat. Font: arxiu de wetterzentrale.


Aquesta situació pot ser molt més perjudicial pel gel marí en aquesta época de l'any, moment on es sol donar el mínim gruix i la mínima extensió., en aquest sentit, segons l'últim anàlisi de la Centre Nacional de la Neu i el Gel dels EUA, l'extensió del gel marí a l'Àrtic es trobava en el punt més baix des que hi han registres a data 1 d'agost.
Generalment, els ciclons polars són més habituals a l'hivern i no causen tants perjudicis al gel marí, ja que aquest és més gruixut.
Es creu que els efectes de la gran borrasca mantinguin el gel de l'Àrtic en uns nivells històricament baixos durant una o dues setmanes.

Segons el científic en cap del centre Goddart de la NASA, Paul Newman, només hi ha constància d'unes vuit pertorbacions de força similar, durant el mes d'agost, en els últims 34 anys de registres per satèl·lit.



Imatge del sistema de baixes pressions de l'Àrtic, presa el passat 7 d'agost, quan tenia una pressió de 970hPa. Font: NOAA i www.weatheroffice.gc.ca