Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 11 d’agost del 2012

Un divendres per sobre els 40ºC a l'oest de Catalunya




Segons el Sevei Meteorològic de Catalunya, ahir divendres la temperatura màxima va superar els 40ºC a diverses zones de ponent., no obstant, la marinada mantingué la temperatura al voltant dels 30ºC a la major part del litoral, amb humitat elevada i ambient molt xafogós.
La massa d'aire molt càlid provinent del nord d'Àfrica que va començar a afectar Catalunya al llarg del dijous, va fer que la temperatura continués pujant durant la jornada d'ahir divendres a tot el país, especialment a les comarques de l'oest i a les zones més elevades.



Mapa de temperatures i geopotencial a 850hpa d'ahir divendres a les 18:00h. Observeu la llengua d'aire càlid que ens envaeix.


Aquesta onada de calor, és deguda, tal com us vaig comentar, a l'àrea de baixes pressions situada a l'Atlàntic que impulsa una gran massa d'aire càlid des del nord d'Àfrica afectant de ple a tota la Península Ibèrica, amb valors de 30ºC a 850hPa i de fins a més de 25ºC a Catalunya.
La presència d'aire tan càlid a les capes baixes de la troposfera i l'absència de nuvolositat facilitaren que la temperatura pugés molt ràpidament a tot el país, especialment a la meitat oest.
La temperatura màxima s'enfilà més que el passat dijous i superà àmpliament els 35ºC a tot l'interior, a moltes valls pirinenques i en alguns sectors del prelitoral. El llindar dels 40ºC fóu sobrepassat a diverses zones del terç oest, des de la Terra Alta (41,2ºC a Batea o 40,4ºC a Horta de Sant Joan) fins al Prepirineu lleidatà (41,6ºC a Organyà, a l’Alt Urgell), passant per alguns punts de la vall de l'Ebre, del pla de Lleida i de la conca de Tremp.

El valor més alt d'ahir divendres 10 d'agost a les estacions de la XEMA s'enregistrà a Seròs (el Segrià), amb 41,8ºC.
En canvi, la marinada que bufà al litoral va fer que la temperatura màxima es mantingués al voltant dels 30ºC, amb una humitat relativa clarament més elevada que a l'interior del país i una sensació de xafogor molt acusada. Tot i això, en alguns sectors de la badia de Roses, a l'Alt Empordà, la temperatura màxima s'aproximà als 35ºC.



Mapa de temperatura màxima d'ahir divendres.


Divendres es superà el llindar de Situació Meteorològica de Risc (SMR) per temperatura màxima extrema a 71 estacions meteorològiques automàtiques (EMA) gestionades per l'SMC, un 42% de les estacions disponibles, bàsicament aquelles situades a la meitat oest del país. Això significa que en aquestes estacions la temperatura fóu superior al seu percentil 98 de la temperatura màxima d'estiu.
Estacions on ahir divendres s'han assolit o superat els 40ºC i el llindar de temperatura màxima:

Seròs, Depuradora Segrià, 41,8., Organyà, Alt Urgell, 41,6., Batea, Terra Alta, 41,2., Torres de Segre, Segrià, 40,5., Riba-roja d'Ebre, Ribera d'Ebre, 40,5., Torroja del Priorat, Priorat, 40,5., Horta de Sant Joan, Terra Alta, 40,4., Sant Romà d'Abella, Pallars Jussà, 40,4, Alcarràs, Segrià, 40,2., Margalef, Priorat, 40,1 o Aitona, Segrià, 40,0.

Cal destacar que els registres de temperatura màxima del passat divendres han suposat nous rècords de temperatura màxima en algunes estacions gestionades per l'SMC. Concretament, a 8 de les 127 estacions que tenen com a mínim 10 anys de dades.

Pel que fa a precedents d'uns registres de temperatura tan elevats a l'interior del país, fa 5 anys que una calorada similar a aquesta va afectar Catalunya (entre els dies 27 i 29 d'agost del 2007), provocant també temperatures superiors als 40ºC a diverses zones de les comarques de ponent.
Els valors màxims d'aquell episodi van ser lleugerament inferiors als d'ahir, amb 41,2ºC tant a Castellnou de Seana (el Pla d'Urgell) com a Seròs (el Segrià).
Anteriorment, algunes de les calorades en les quals el termòmetre va pujar per sobre dels 40ºC a diverses zones del país es van produir el juliol del 2005, l'agost del 2003 (quan la temperatura elevada va ser especialment persistent) o bé el primer dia d'agost del 2001.