Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 5 d’agost del 2012

Onada de calor i previsió per aquest dilluns


Mapa de temperatura a 850hPa previst pel proper dijous a les 18:00h.


Tal com podem apreciar al mapa superior, aquesta setmana ens veurem afectats per una important bombolla d'aire càlid procedent del desert del Sàhara, amb isotermes que poden superar els 20ºC a 1500msnm a sobre Catalunya i arribar als 30ºC a 1500msnm al centre i sud de la Península Ibèrica.
Cal destacar que aquesta situació pot derivar en una onada de calor de primera categoria, fent honor a la canícula estiuenca, per tant, es recomana seguir els consells en aquests tipus de situacions, com vigilar que els nens i la gent gran es trobin en llocs frescos, evitar fer exercici físic durant les hores centrals del dia i hidratar-se sovint, entre d'altres accions de sentit comú, per tal d'evitar els temuts cops de calor.

Hem de tenir present que les temperatures màximes poden situar-se entre els 40/45ºC o superiors, a l'interior de la Península Ibèrica entre dimecres i diumenge.
A Catalunya es podrien superar els 40ºC als indrets habituals, com a l'interior de Tarragona, les comarques de ponent i Prepirineu lleidatà, tampoc no es descarta algun valor fregant o arribant als 40ºC al Prelitoral de Barcelona i Girona.

Depenent de la seva durada i intensitat, aquesta onada de color podria donar algun rècord de temperatura extrema.



Mapa sinòptic previst per dijous a les 12:00h.


Com podem veure al mapa superior, la presència d'una pertorbació a les Azores i un anticicló a sobre les Illes Britàniques, seran els culpables de l'arribada d'aquesta bombolla daire càlid. Recordem que les pertorbacions giren en sentit contrari a les agulles del rellotge, per tant, una pertorbació situada a l'oest de la Península provocarà que es bombegi tot aquest aire del desert saharià cap a nosaltres.


Previsió per aquest dilluns

A Palamós hem de preveu un dia càlid i xafogós, amb nuvolositat força abundant, especialment al matí. No es descarta que s'escapi algun ruixat o petit nucli de tempesta a primeres hores del dia.
A la resta de la demarcació gironina poden descarregar algunes tempestes, localment acompanyades amb calamarsa o pedra i ratxes fortes de vent, durant la matinada i matí de dilluns, sobretot a la meitat oest i al Pirineu. Al llarg de la tarda poden reproduir-se alguns ruixats a l'interior., així mateix, al matí també pot arribar algun ruixat a la costa i en altres indrets de la demarcació.

La temperatura mínima pot baixar fins a 19/21ºC a la costa, fins a 15/18ºC a l'interior i fins a 9/15ºC al Pirineu. La màxima pot rondar els 27/30ºC a l'interior, els 24/27ºC a la costa i els 18/24ºC al Pirineu.

El vent al nostre sector costaner bufarà amb component nord reescalfat, a 6/10 nusos, durant la nit/matinada de diumenge a dilluns., mar endins pot bufar a 16/20 nusos. Al matí esperem vent fluix de direcció variable., amb tramuntana a 16 nusos mar endins. A la tarda hi haurà vent de component nord i est a 4/8 nusos. A la nit tindrem vent fluix de component nord. A mar tindrem marejol arran de costa i maror mar endins, durant la nit/matinada de diumenge a dilluns. Al matí esperem mar arrissada o marejol de costa i marejol o maror mar endins. A la tarda hi haurà mar arrissada arran de costa i marejol o maror mar endins. A la nit hi haurà una situació semblant.