El volcà de Santa Margarita. Font: http://ca.wikipedia.org/
La interacció entre el magma i l'aigua dels aqüífers és la clau per entendre la gran complexitat del vulcanisme català, sobretot de les comarques gironines, amb molts tipus de productes volcànics diferents, com onades i colades piroclàstiques producte d'una activitat molt explosiva que s'intercala amb d'altres més tranquil.les. Aquesta és la principal conclusió d'un article elaborat per un grup de científics catalans que es publicarà al Journal of Volcanology and Geothermal Research , una de les publicacions de més prestigi internacional en el camp de la vulcanologia.
L'article és fruit de les diverses recerques realitzades pel Grup de Vulcanologia de Barcelona de l'institut Jaume Almera del CSIC, el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa i l'empresa garrotxina TOSCA, serveis ambientals, i revela que el vulcanisme de la zona es molt més complex del que es pensava. Per exemple, es descobreix que el volcà del Croscat i el volcà de Santa Margarida són producte de la mateixa erupció, que va alternar activitat freatomagmàtica (entre aigua i magma) i magmàtica. Aquesta erupció va tenir lloc en diferents punts al llarg d'una mateixa fissura eruptiva, de manera que Santa Margarida i Croscat són volcans formats en el mateix episodi eruptiu i, per tant, de la mateixa edat (uns 11.500 anys).
L'article també aprofundeix en el coneixement d'altres volcans de la zona, il.lustrant erupcions monogenètiques (volcans d'una sola erupció) però molt complexes. Serien el volcà de la Crosa de Sant Dalmai, el volcà de Canet d'Adri, el volcà del Cairat, etc. Tots ells són molt interessants per la ciència vulcanològica per la diversitat de dipòsits volcànics descoberts.
En total l'estudi identifica més de 50 edificis volcànics ben preservats que són resultat de complexes erupcions causades per la interacció amb l'aigua del subsòl. Aquest descobriment obre un nou camp d'investigació, ja que fins ara s'havia suposat que era degut a la composició del magma, el seu contingut de cristalls, la vesiculació i la fragmentació.
L'article, escrit per científics catalans, és fruit de la recerca realitzada en els darrers anys i una excel.lent base per a futurs estudis que es puguin fer a la zona.
Per veure l'article complet (en anglès), accediu al següent enllaç:
http://dl.dropbox.com/u/10539873/article_vulcanisme.pdf
Font: http://www.ecodiari.cat/inici